област Велико Търново
Сподели
22 юни 2021
Автор: ОбластВТ

Явор Божанков в Бяла черква: Туризмът е шанс за много от населените места във Великотърновско

Явор Божанков в Бяла черква: Туризмът е шанс за много от населените места във Великотърновско
“Трудно ми е да кажа кой беше най-вкусният експонат от Фестивала на рибената чорба в Бяла черква”. Това написа в страницата си във Фейсбук Явор Божанков, който е водач на листата на “БСП за България” във Великотърновска област.
 
Над 10 казана с шаран вряха на брега на р. Росица в събота. Журито беше изключително затруднено. Рибарите започнаха с улова още в ранни зори, но нямаха много слука. Добре, че готвачите се бяха подготвили предварително с продуктите. Както и с тайните съставки - оказа се, че всеки си има такава: кой слага 7 подправки, който ориз, кой 5 вида риба... Някои варяха рибената чорба в класически казан, други използваха стари калайдисани съдове, а някои модерни мултикукъри.
 
Покрай рибните дегустации домакините бяха подредили истински произведения на занаятчийското изкуство - бродерии, кукли, макети на емблематични сгради, дърворезба.
 
Заедно с Божанков в Бяла черква бяха и други кандидат-депутати от листата на “БСП за България” - проф. Антоанета Анчева, проф. Севдалина Димитрова, Румен Павлов, Емилия Жилиева и Йордан Дончев, които също оцениха високо майсторството и въображението на готвачите. 
 
“Чудесен празник в Бяла черква! Направи ми впечатление, че имаше много гости от София и Варна. Подобни събития са един от начините за привличане на туристи. А това е мощен стимул за малкия бизнес и местния поминък в градовете и селата на областта, които природата щедро е надарила с красиви гледки и здравословен климат. Те имат нужда от целенасочена програма за реклама, общи маршрути и по-добра инфраструктура. Защото туризмът е шанс за много от населените места във Великотърновско”, коментира още Явор Божанков.

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ