област Велико Търново
Сподели
28 юни 2021
Автор: ОбластВТ

Явор Божанков: Битката с корупцията е битка срещу бедността

Явор Божанков: Битката с корупцията е битка срещу бедността
Ковид кризата ни показа, че имаме нужда от намеса на държавата в помощ на хората,  заяви водачът на листата на “БСП за България”

„За нас остава приоритет борбата с корупцията, но част от проблема с корупцията са изключително ниските доходи на хората. Защото хранителната среда на корупцията е преди всичко бедността. Нашият социален пакет, който обхваща от актуализациите на пенсиите през безплатните детски градини, помощта за майчинство за втората година“. Това заяви водачът на листата на “БСП за България” Явор Божанков в предаването „Лице в лице“ по bTV, където той участва заедно с лидера на българската левица Корнелия Нинова .

Явор Божанков коментира: „Ковид кризата ни показа тенденция, която няма как да оспорим. В цяла Европа има подкрепа за засегнатите малки и средни предприятия. За младите семейства, за възрастните хора. За всички, които пострадаха от ковид кризата. Особено на фона на тази инфлация, която в момента увеличава всички цени и това е очевидно.

Тук се иска държава и държавна намеса
 Това е тенденцията в Европа. Младите хора няма как да направят семейство, когато доходите им не позволяват да гледат едно, а камо ли второ и трето дете. А за да подобрим демографията на България, на нас ни трябват повече деца“.

Корнелия Нинова обясни как ще стане това:
Първо, борбата с бедността, неравенствата и ниските доходи.
Второ, реформата в здравеопазването.
И трето - образованието. За да се случи всичко това обаче и за да има средства, трябва да развиваме икономиката“, посочи тя.

„Ние сме разписали всяка една мярка до стотинка колко ще струва. Една от най-важните мерки е намаляване на ДДС на цените на лекарствата. Това ще рефлектира пряко върху семейните бюджети, защото всяко семейство каквито и доходи да има - първо си купува храна и се лекува”, обясни Божанков.

Председателят на „БСП за България“ уточни още: „Направихме мащабна програма за увеличаване на доходите на най-бедните групи и на най-засегнатите. Не само от кризата. Това са възрастните, младите семейства и децата. Изчислили сме точно до стотинка колко струва това, през какво трябва да мине, до какво ще доведе.

Струва 2 950 250 550 лв. Ще помогне на 4 756 348 души. Ще доведе до стъпка в борбата с неравенствата. Ще помогне на тези най-уязвими групи.

За целта е нужна и промяна на 18 закона, с които сме готови и ще ги внесем на първия ден на новия парламент.“
 „Първо, трябва да е ясно, че не става дума за популизъм, а за съвсем постижима цел. Ние сме единствената политическа сила, в която в този труден за хората момент предлага такъв пакет. Защото нашият е социален пакет“, заяви Божанков, обяснявайки следващата от мерките: .

Безплатни детски градини
“Виждате какво става в София. Не само безплатни детски градини и ясли, но и налични, защото места няма. В целия период от 1-ви до 12-ти клас трябва да бъдат безплатни детските помагала. Това не са прахосани средства. Не са потънали в шкафчета, в чекмеджета. Не са отишли в празни язовири или в схемите на управлението на “Автомагистрали”, заяви още Божанков.

Водачът на листата във Велико Търново посочи: „Служебният кабинет за няколко месеца и ние за 4 години показахме къде отиват много повече от 3 милиарда. Средства в държавата има.
Корнелия Нинова акцентира: „Това е възможно. Брутният вътрешен продукт на България е 117 милиарда. Да се заделят 3 милиарда за решаване на най-големия проблем в държавата - бедността и демографската катастрофа за нас е повече от задължително.

Втори приоритет е здравеопазването
Болниците да не са търговски дружества. Да има защитени здравни заведения в планински и отдалечени региони. Регионална структура на здравеопазването, така че всеки да има достъп.

Имаме цялостна програма за образованието - един учебник за един клас за един предмет в цялата държава и този учебник съдържанието му да е отговорност на българското правителство и българската държава, за да пише там истината - за България, за българските класици, писатели и поети, заяви Корнелия Нинова. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ