област Велико Търново
Сподели
13 апр 2022
Автор: ОбластВТ

Художествена галерия "Борис Денев" с първо участие на международно изложение "Културен туризъм"

Художествена галерия Борис Денев с първо участие на международно изложение Културен туризъм
Художествена галерия „Борис Денев“ за първи път ще се представи на Международно туристическо изложение „Културен туризъм“.  В дните на борсата, от 14 до 16 април, в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“,  гостите и гражданите на Велико Търново ще могат да видят представителна извадка от най-новата изложба на културния институт „Завръщане към Велико Търново“.
         
Художествена галерия „Борис Денев“ е една от най-разпознаваемите емблеми на Велико Търново. В изложбата „Завръщане към Велико Търново“ са експонирани 130 произведения на автори, чиито творчески и жизнен път е свързан с Велико Търново. Експозицията е изцяло от фонда на галерията и за първи път представя пред публика пет поколения творци. Тя ще остане подредена и достъпна за посещение до средата на месец май.
           
„Амбицията на галерията е тя да се утвърди като значим обект на културния туризъм в старопрестолния град. Обновяването на експозициите от собствения фонд, съдържащ над 5000 произведения на изкуството, включването на модерни интерактивни презентации и предвидените до края на годината 4 мащабни изложби, осъществени в партньорство с други галерии, са основание галерия „Борис Денев“ да се включи подобаващо в маршрута на всеки посетил на Велико Търново“,  посочва директорът на културния институт Мартин Митев.
         
Още през месец юни ще е следващото значимо събитие от календара на художествената галерия - изложба с творби на Владимир Димитров-Майстора и на художници от Кюстендилската изобразителна школа. Нови тематични изложби ще допълват постоянната експозиция и през септември и октомври.
         
Със своите обновени пространства галерията се налага и като предпочитан домакин на други жанрово различни културни събития и привлича все повече посетители. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ