област Велико Търново
Сподели
07 юни 2022
Автор: ОбластВТ

Ученици от СУ "Ангел Каралийчев" изграждат ценни умения през пътуване до Латвия

Ученици от СУ Ангел Каралийчев изграждат ценни умения през пътуване до Латвия
Ученици от средно училище  "Ангел Каралийчев" - град Стражица, област Велико Търново, се отправиха на увлекателно образователно пътуване до град Огре в Латвия, като част от проекта „Учи през целия живот- осмели се за повече“ ("Learn for Life - Dare for More") на програмата Erasmus+. Проектът им предостави неповторимата възможност да развият практически умения и да се запознаят с изработката на ръчно направени изделия, които биха могли да приложат в бъдещето.

Престоят им в Огре бе изпълнен с  придобиване на богат образователен опит. Учениците посетиха практически семинари по дървообработване, видеообработване и приложни изкуства, на които усвоиха конкретни знания и умения в изработката на различни видове изделия. Те се запознаха с разнообразни техники, материали и инструменти, използвани в процеса на ръчната изработка.

Важна част от това обучение бе и посещението на два малки местни бизнеса, които се занимават с използването на натурални материали за изработването на сладкарски продукти. Пекарната за джинджифилови бисквити предостави на учениците възможността да видят процеса на изработка на вкусни и ароматни десерти, както и да декорират свои собствени бисквитки.

Другият местен бизнес, който посетиха, бе фабриката за латвийски традиционни бонбони "Skrīveru Pārtikas Kombināts", където учениците се докоснаха до магията в сладкарското производство на лакомствата с вълшебен вкус.  Те взеха участие в опаковането на бонбоните, което традиционно се извършва на ръка, а не машинно. Въпреки че бързината на учениците беше доста далече от трите секунди, които са необходими на професионалистите за увиването на един бонбон, те прекараха незабравими мигове.

Пътуващите ученици не пропуснаха и възможността да потънат в местната култура, като посетиха културни паметници и се насладиха на автентичната латвийска кухня. Това добави ценни познания за национално богатство към техния образователен свят и жизнен опит.

Преживяването в Латвия се оказа не само учебен опит, но и разширяване на кръгозора и нови възможности. Учениците се заредиха емоционално, сближиха се помежду си и спечелиха нови приятелства с участниците от други държави. Обмяната на  опит и идеи беше важна част от проекта, който ги вдъхнови и ги подготви за бъдещи предизвикателства.

Визитата в Латвия беше последната стъпка в рамките на проекта "Learn for Life - Dare for More". Младите хора с приключенски дух и жажда за нови знания с нетърпение очакват следващия си образователен проект, осъзнавайки ползите от участието си - събирането на безценни впечатления и научените умения, които ще им бъдат полезни в бъдещето и в тяхната професионална и лична реализация.


 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ