област Велико Търново
Сподели
04 дек 2020
Автор: ОбластВТ

Стриктен контрол за спазване на въведените противоепидемични мерки по време на студентския празник

Стриктен контрол за спазване на въведените противоепидемични мерки по време на студентския празник

В деня на празника – 8-ми декември ще бъдат предприети мерки за опазване на обществения ред, както и проверки по спазване на въведените епидемични мерки по места, където организирани групи ще отбелязват празника. Проверките ще се организират и проведат съвместно със служители на РЗИ – В. Търново.

Предвижда се завишаване на контрола над общоопасните средства съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

В периода от 06.12.2020 г. до 09.12.2020 г. ще има засилено полицейското присъствие в районите около обектите, където ще има организирано провеждане на събития и тържества. Планирани са специализирани полицейски операции, в които акцент ще са недопускане  управлението на автомобили от водачи с концентрация на алкохол в кръвта и/ или наркотични вещества или техни аналози; от неправоспособни водачи; с технически неизправности и без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

Създадена е организация за активно полицейско присъствие, регулиране и подпомагане на движението по пътищата. 

Практически препоръки

За студенти

Поредният студентски празник дава началото на младежките увеселения. Студенти от всички учебни заведения планират събирания, свързани с пътувания до избраните хижи, хотели и други примамливи места.

И тази година пътуванията в края на седмицата ще започнат още в петък. В неделя и в понеделник много хора ще се отправят с автомобилите си към работните места, използвайки максимално времето за почивка. Започнаха снеговалежите, на много места валят и дъждове, като нерядко се образуват аквапланинги. Рано сутрин и късно вечер температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгли. Усойните места в планините и в районите с пресечен релеф са „капани“ дори за опитни водачи.

Студентският празник е специално преживяване особено за първокурсниците. За да бъде празникът незабравим „Пътна полиция“ съветва всички НАСТОЯЩИ, БИВШИ И БЪДЕЩИ студенти:

Препоръки за началото:

Планирайте пътуването си така, че да не ограничите нито една от възможностите за забавление. Ако използвате обществен транспорт вземете всички необходими противоепидемични мерки.

При пътуване с личен транспорт не забравяйте:

Документите си – лични и на автомобила, застраховка „Гражданска отговорност“, платена пътна такса, годишен технически преглед, финансови средства, документи за резервация. 

Преди потегляне провери:техническата изправност на автомобила – спирачки, чистачки, светлини, гуми, резервна гума и инструменти за смяна, количеството на антифриз, масло и спирачна течност, медикаментите в аптечката, светлоотразителната жилетка обезопасителният триъгълник дали са на достъпно място, изправността на пожарогасителя и изправността на парното.

За по-голяма сигурност зареди:незамръзваща течност за чистачките, достатъчно гориво, храна и вода за из път, мобилния си телефон, постави в багажника вериги за сняг, буксирно въже, лопата за чистене на сняг, метла, четка, препарат против замръзване на уплътнители и чистачки.

Предварително помисли: по кой маршрут ще минеш, за сигурността на автомобила и пътуващите в него и за уменията на водача.

Опитът показва, че купоните са дълги и напоени обилно с емоции, енергийни напитки и алкохол. Шофирайте само трезви!

Задължително се осведомете за: прогнозата за времето в областите на дестинацията към която ще пътувате, въведените постоянни или временни ограничения, за намиращите се в близост спасителни служби и телефони за връзка, мобилния обхват в района и най-близката бензиностанция.

Препоръки за финал: не шофирайте, след употреба на алкохол или наркотици, не тръгвай на път, ако се чувстваш уморен или недоспал. Бъди концентриран и не отклонявай вниманието си по време на шофиране. Не участвай в нерегламентирани състезания!

Задължително съдържание на аптечката в автомобила: еластична лента за кръвоспиране, марлен бинт, медицински памук, стерилни превръзки, пластир за рани, адхезивен пластир за прикрепване на превръзка, триъгълна кърпа, стерилни полиетиленови ръкавици, разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръцете, безопасни игли, ножици, уред за обдишване.

При нужда от помощ звънете на тел. 112.

Пътна полиция пожелава на всички приятно и безаварийно пътуване.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
09 дек