област Велико Търново
Сподели
16 мар 2022
Автор: ОбластВТ

Старата столица отбелязва 22 март с пъстра програма

Старата столица отбелязва 22 март с пъстра програма
След две години пауза заради пандемията Велико Търново ще отбележи подобаващо своя празник – 22 март. Денят на Старата столица бележи паметната победа на цар Иван Асен II в битката при Клокотница и последвалия възход на Второто българско царство. Пъстрата празнична програма включва тържествени ритуали, голямо общоградско шествие, концерти, тържествена сесия, откриване на голяма изложба, голямо хоро, както и прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, съчетана с ефектни фойерверки.

По традиция отбелязването на 22 март започва още в ранни зори – в 7:30 ч. е началото на Светата литургия в черквата „Свети Четиридесет мъченици“.

В 9:00 ч. в двора на храма ще бъдат поднесени цветя на гроба на цар Калоян, ще бъде извършен водосвет, отслужен ще бъде благослов.

В 9:45 ч. е началото на празничното общоградско шествие, посветено и на благодетелите на Велико Търново – то ще започне от църквата „Свети Четиридесет мъченици“ и ще продължи до сградата на Общината.

В 10:30 ч. там ще бъде проведен ритуалът за издигане на знамето на старопрестолния град, а кметът Даниел Панов ще произнесе своето празнично слово. Веднага след това великотърновският митрополит Григорий ще отслужи благослов.

В 11:00 ч. в сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ ще бъде проведена тържествената сесия на Великотърновски общински съвет.

В 12:00 ч. в обновената Художествена галерия „Борис Денев“ ще бъде открита голямата изложба „Завръщане
към Велико Търново“.


Първата концертна програма започва в 11:00 ч. пред сградата на Общината с изпълненията на Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ и голямо хоро. В 12:00 ч. на сцената ще излязат талантите от „Джуниър бенд“ към СУ „Емилиян Станев“, а в 13:00 ч. - Дара.

Големият празничен концерт „Ние, българите“ на Ансамбъл „Чинари“ започва в 18:30 ч. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.

Финал на програмата е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов  звук и светлина“, съчетана с атрактивни фойерверки. Началото й е в 20:30 ч.

За да удобство на посетителите на концерта в Спортната зала, както и на всички желаещи да наблюдават спектакъла на Царевец, Община Велико Търново осигурява безплатни автобуси. Началната им спирка ще е на улица „Краков“ -  пред ДКС „Васил Левски“. Автобусите ще потеглят след края на изпълненията на „Чинари“ и ще пътуват до площад „Цар Асен I”.

Със заповед на кмета Даниел Панов 22 март е обявен за неучебен ден за учениците от Велико Търново и общината. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ