област Велико Търново
Сподели
11 окт 2022
Автор: ОбластВТ

Регионален исторически музей-Велико Търново с изложба, посветена на българската артилерия

Регионален исторически музей-Велико Търново с изложба, посветена на българската артилерия
Изложба „Родена край Одрин”, посветена на българска артилерия представя от 17 октомври Регионален исторически музей-Велико Търново.
          
Експозицията е свързана  със 110 години от началото на Балканската война (1912–1913 г.), по време на която са поставени основите на съвременната ни артилерия и включва фотографии от Държавен военен архив, Регионален исторически музей-Габрово, лични архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев, Симеон Цветков и модели на артилерийски системи били на въоръжение в Българската армия през годините.  Тя е  съвместна инициатива с Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков” и ще бъде експонирана във фоайето на библиотеката в продължение на две седмици.
           
На 13 табла ще са представени снимки и исторически документи, свързани с историята на българската артилерия, сред които и наставления за артилерийската материална част от началото на ХХ век.
         
Тридесетте модела в мащаб 1/35 и са изработени от моделисти от „Манта модел клуб” и от Ангел Йовчев и Калин Мерудийски. Сред тях има макети на оръдия от въоръжението на Българската армия през годините, някой от които с влекачите, три автомобила с ракетни системи и няколко диорами, включващи военна техника и войници.
           
Откриването на изложбата „Родена край Одрин” е в 11,00 ч. на 17 октомври 2022 г. във фоайето на Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков”.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ