област Велико Търново
Сподели
28 юни 2021
Автор: ОбластВТ

Проф. Костадин Ангелов, водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС: Три средни заплати месечно ще получава всеки лекар в края на новия мандат

Проф. Костадин Ангелов, водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС: Три средни заплати месечно ще получава всеки лекар в края на новия мандат
Програмата на ГЕРБ: По-високи доходи за медицинските сестри и санитарите

Всеки лекар да получава месечно три средни брутни работни заплати - между 5 и 6 хил. лева. Това е предвидено в програмата на ГЕРБ за мандат 2021-2025. Заложено е трайно увеличаване на доходите на медицинските сестри – по две средни заплати месечно, както и на санитарите – по една средна работна заплата, която ще достигне 2000 лева. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново и региона проф. Костадин Ангелов.

По време на фолклорния събор край манастира „Св. св. Петър и Павел” в Лясковец, той се срещна с младата лекарка д-р Мариета Радева. Тя е избрала да стартира професионалната си кариера в Държавната психиатрична болница в родното си село Церова кория. Д-р Мариета Радева е завършила с отличие медицина в Тракийския университет в Стара Загора и е предпочела да се посвети на нелеката специалност.

Проф. Ангелов се поинтересува дали има и други специализанти в Психиатричната болница в Церова кория, но се оказа, че д-р Мариета Радева е единствена. Тя разказа, че е първа година специализант по психиатрия в Александровска болница.

„Знам, че има проблем, с който се сблъскват медиците, защото не могат да специализират в малките населени места и са принудени да ходят в университетските центрове. Поздравявам и се гордея с всички млади и амбициозни колеги, които са отдадени на науката и медицинската професия", каза проф. Костадин Ангелов.

Д-р Мариета Радева сподели, че професионалното развитие за м у нас е труден процес и във финансово, и в образователно отношение.

В програмата на ГЕРБ модернизацията на болниците е сред акцентите в сферата на здравеопазването. С насочването на средства по региони, с инвестиции в съвременно оборудване и високи технологии специалистите могат да се развиват като консултанти и ментори. Така младите колеги няма да се притесняват за своето професионално развитие. Това ще ги мотивира, след като завършат своето медицинско образование, да имат интерес да останат и да се развиват в България. Друга мярка в тази насока е тристълбовото финансиране – възнаграждение от болницата и субсидии от държавата и общината, както и за осигуряване на общински жилища. 
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ