област Велико Търново
Сподели
15 апр 2021
Автор: ОбластВТ

Премиерът Бойко Борисов във Велико Търново: 22 млн. лева осигури правителството за развитието на Старата столица през мандата

Премиерът Бойко Борисов във Велико Търново: 22 млн. лева осигури правителството за развитието на Старата столица през мандата
С 2 млн. лева ще се реставрира Старата митрополия
 
Близо 22 млн. лв. е осигурило правителството за развитието на Велико Търново през мандат 2017-2021. Със средствата бяха изградени и ремонтирани улици, водопроводна мрежа, осветление, бе извършено реновиране на детски градини, храмове, бяха укрепени мостове, свлачища, подпорни стени.

Това обяви в Старата столица премиерът Бойко Борисов, който разгледа новостроящите се важни обекти за града – епархийска библиотека и новия корпус на Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“. Заедно с него бяха кметът на града и областен координатор на ГЕРБ Даниел Панов, министрите на здравеопазването и на финансите – проф. д-р Костадин Ангелов и Кирил Ананиев.

Пред почти завършената епархийска библиотека премиерът Борисов съобщи още една добра новина за епархията – правителството взе решение да отпусне 2 млн. лева за реставрация на Старата митрополия, разположена в подножието на Царевец. Великотърновският митрополит Григорий представи пред премиера проекта за преобразяването на старинната сграда в съвременно светско училище. Ремонтът на епархийската библиотека също е много важен за целия град, посочи митрополит Григорий и поясни, че там ще се съхраняват десетки хиляди томове литература.„Хората в града и духовниците го заслужават. Всяка седмица предоставяме средства за обновление на църкви и манастири, помагаме и на общините. Благодарение на тези инвестиции българските градове и села стават все по-красиви и това се оценява. Затова спечелихме 5 пъти подред парламентарните избори. Нека видим другите сега колко могат - ние показваме какво сме направили“, коментира министър-председателят. Той подчерта, че настоящото правителство е изпълнило управленската си програма и напомни за постигнатото в сферата на доходите, инфраструктурата и големия успех на България с приемането й в чакалнята на Еврозоната и в Банковия съюз.

Винаги съм считал че обединението прави силата. Не е редно като президента Радев да разделям нацията и затова аз няма да съм кандидатът за премиер, а ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска и натовска ориентация. В предложения от нас кабинет ще има както приемственост, така и обновление, каза пред медиите Борисов. В отговор на журналистически въпрос той посочи, че работата на служебния кабинет е да организира нови избори. „Защо някоя партия трябва да се страхува от него? Само този въпрос ясно показва съмненията дали този кабинет ще бъде демократичен. Нас обаче не ни е страх. Защото на 4 април хората за пореден път показаха на кого вярват.

Изключително важно е да се подходи с отговорност към съставянето на ново правителство, особено с оглед на продължаващата пандемия и тежките социално-икономически последици от нея. Политическите партии трябва да проявят мъдрост и отговорност и тези, които могат да съставят правителство, не трябва да дезертират“, подчерта Бойко Борисов.Новият корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ се строи усилено, изграждането вече е във втори етап. Там ще бъдат преметени отделенията, които в момента са в т.нар. Стара болница – на над 5 км. от основния стационар, което затруднява работата на лекарите. Близо 500 000 лв. всяка година от транспорт, логистика и поддръжка ще спестява новото крило. Директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев посочи, че в средата на годината се очаква преместването да бъде факт.

Със средства от бюджета на здравното министерство в новото крило ще се изгради хибридна операционна, в която ще могат да се извършват спешни интервенции на хора със съдови заболявания. Това ще е от огромна полза както на жителите на Велико Търново и региона, така и на пациенти от съседни области. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ