област Велико Търново
Сподели
01 апр 2020
Автор: ОбластВТ

Предложиха извънредното положение да е до 13-ти май

Предложиха извънредното положение да е до 13-ти май
Предложение от Министерски съвет към Народното събрание за удължаване срока на обявеното извънредно положение постъпи преди броени минути. 

Идеята е срокът да се промени от 13-ти април (както е до момента) на 13-ти май 2020г. "България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя", съобщават от Министерски съвет. 

"Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания", продължава съобщението на МС. 

"Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната", се казва още в изявлението.

Въпреки това, не е ясно кога Народното събрание ще разгледа предложението, тъй като в момента депутатите са разпуснати. След като стана ясно, че народният представител Хасан Адемов от ДПС също е болен от коронавирус, предстои тестване на всички депутати. Очаква се утре да се разбере как ще се съберат народните представители, за да разгледат предложението за актуализация на държавния бюджет.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
09 дек