област Велико Търново
Сподели
15 юни 2021
Автор: ОбластВТ

Откриха паметна плоча на военния летец Петър Бочев в Горна Оряховица

Откриха паметна плоча на военния летец Петър Бочев в Горна Оряховица
Паметна плоча на военния летец Петър Бочев бе открита в Горна Оряховица в Алеята на българския войн. Инициативата е на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Петър Бочев е един от двамата въздушни асове, наред със Стоян Стоянов. Само те имат по пет свалени вражески самолета. Поручик Бочев е най-резултатния пилот в историята на българската бойна авиация, като от 10 боя има 13 победи.

Паметната плоча бе открита от кмета на общината инж. Добромир Добрев и от председателя на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва подп. Цветан Цветков.

Българският „ас на асовете“, както наричат поручик Петър Бочев, е роден на 19 ноември 1920 г. в село Крушето. Възпитаник на 61-ви випуск на Военното на Негово Величество Училище, което завършва с отличие.

Първата победа над американска летяща крепост е негова. На 1 август 1943 година по време на операция Приливна вълна Бочев заедно със своя „Месершмит Bf109 G-2“ излита срещу завръщащите се от бомбардиране на нефтените рафинерии край Плоещ американски бомбардировачи. Първи сваля самолет „B-24 Liberator“ над София. На 17 август същата година на церемония в двореца цар Борис III лично му връчва орден „За храброст“, като при награждаването му казва, че това е първият орден, който връчва с ръката си като монарх, връчените от него ордени на бойното поле през Първата световна война са били в качеството му на престолонаследник. За същата победа германското съюзническо командване награждава Петър Бочев със „Железен кръст ІІ клас с лента“.

На 23 ноември 1943 година води и най-големият въздушен бой в историята на българската авиация при Перник и Брезник. На 5 октомври подпоручик Бочев с 3/6 изтребителен орляк под командването на капитан Кръстю Атанасов излита с цел да разузнава моторизирана германска колона и артилерийски позиции по пътя Крива паланка – Куманово. Самолетът на Бочев е улучен, той успява да кацне, но последва взрив. Посмъртно е произведен в чин поручик. Петър Бочев е погребан в двора на църквата „Св. Иван Рилски“ в горнооряховския кв. „Калтинец“.

Пред паметната плоча на поручик Петър Бочев бяха поднесени цветя от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от кмета на общината инж. Добромир Добрев, от СУ „Георги Измирлиев“, от земляци на въздушния ас от село Крушето, от представители на политически партии, патриотични организации, граждани. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ