област Велико Търново
Сподели
25 авг 2022
Автор: ОбластВТ

Общинският съветник Деян Хаджийски: ГЕРБ обедини Общинския съвет във Велико Търново за решаване на проблемите с „Кроношпан“

Общинският съветник Деян Хаджийски: ГЕРБ обедини Общинския съвет във Велико Търново за решаване на проблемите с „Кроношпан“
С единодушие Великотърновският общински съвет гласува декларация, с която се настоява компетентните държавни институции да вземат мерки по проблемите, породени от влиянието на завода на „Кроношпан България“ върху чистотата на въздуха във Велико Търново.

Декларацията бе инициирана от общинските съветници от ГЕРБ в старопрестолния град, припомни председателят на групата Деян Хаджийски, доразвита е по време на заседанията на комисиите и бе приета по време на днешното
заседание на местния парламент.

„Благодаря на колегите от всички политически сили в Общинския съвет – показахме така нужното обединение около въпрос, който е изключително важен за Велико Търново. И на местно, и на национално ниво ГЕРБ винаги е призовавала за единство и конструктивни решения, когато трябва да се решават належащи проблеми“, коментира Деян Хаджийски.
С декларацията Великотърновският общински съвет настоява Изпълнителната агенция по околна среда да вземе мерки в следните насоки:
  • допълнително намаляване на емисиите на вредни вещества, прах и вещества, отделящи миризми с прилагане на най-добрите налични техники за пречистване, включително и пречистващ електрофилтър;
  • поставяне на системи за непрекъснат мониторинг на изпускащи устройства и достъп в реално време до данните от тези системи, включително и чрез електронно табло пред сградата на Община Велико Търново.
„Когато се съберем като мнение и посока – ефектите са налице и можем да решаваме проблемите пред нашия град“, бе отзвукът от коментарите и на представители на другите политически сили в местния парламент.

Деян Хаджийски посочи още, че като идея, възникнала на базата на приетата декларация, общинските съветници от ГЕРБ подкрепят иницииране на местен референдум относно влиянието на „Кроношпан“. Те предложиха създаване на работна експертна група, която да изработи въпросите – в нея ще се включат общински съветници от всички групи, експерти от Община В. Търново, РИОСВ, РЗИ и др.
 
 
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ