област Велико Търново
Сподели
03 ное 2020
Автор: ОбластВТ

Община Велико Търново осигурява топъл обяд в домовете на хора от най-рисковите групи

Община Велико Търново осигурява топъл обяд в домовете на хора от най-рисковите групи
От началото на октомври Община Велико Търново стартира проект, по който хора от най-рисковите и уязвими групи получават всеки работен ден в домовете си безплатен топъл обяд. Обхванати са 60 потребители, които са затруднени да осигурят сами прехраната си поради бедност и продължителна социална изолация заради продължаващата извънредна епидемична обстановка. Проектът е с продължителност до 31 декември, а порциите се приготвят в базата на Домашен социален патронаж – Велико Търново.

Основните критерии за приоритетно включване на лица в програмата при запълнен капацитет са следните: ниски доходи, ниво на материални лишения и степен на ограничения или невъзможност на човек, самостоятелно или с подкрепата на неговите близки, за набавяне на приготвена храна.

Инициативата се реализира с финансиране по програма „Топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация - 2020“ на Агенция „Социално подпомагане“. През месеците май и юни по проекта на територията на общината са обхванати 210 потребители.

Хората, попадащи в обхвата на целевата група и отговарящи на посечените критерии могат да направят заявка за получаване на топъл обяд в Община Велико Търново на телефон: 062/619 220, всеки работен ден от 8:30 ч. до 12:30 ч. и от 13:00 ч. до 17:00 ч.

Целевите групи за включване в проекта са следните:
  • хора с ниски доходи под линията на бедност, за времето, в което са поставени под задължителна домашна изолация;
  • уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, които живеят сами и нямат близки, а в условията на извънредната обстановка не са в състояние да си осигурят прехраната;
  • хора, които поради възрастта си, трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.


 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ