област Велико Търново
Сподели
08 ное 2021
Автор: ОбластВТ

Ние сме един народ, където и да сме по света: В Мюнхен Явор Божанков участва в среща с българи, живеещи в чужбина

Ние сме един народ, където и да сме по света: В Мюнхен Явор Божанков участва в среща с българи, живеещи в чужбина
Ние сме един народ, където и да сме по света. Около тази мисъл се обединиха участниците в срещата “Проблемите в България през очите на българите в чужбина - разумните решения!”, която се проведе в Мюнхен в събота следобед,
 
Форматът беше “хибриден”: председателят на БСП Корнелия Нинова участва онлайн, а на живо в Мюнхен присъстваха водачът на листата на „БСП за България“ във Велико Търново Явор Божанков и евродепутатът Цветелина Пенкова. Срещата беше по покана на българи, живеещи в Германия, а чрез прякото излъчване във фейсбук с мнения и предложения се включиха българи от всички краища на Европа. Дискусията е част от засилващия се диалог на БСП с българските общности зад граница и този тип срещи ще станат регулярни в бъдеще.
 
"Намираме се в наистина важен за България момент, защото е без прецедент да имаме 3 пъти подред в една и съща година избори, а сега и едновременно президентски и парламентарни.“ Това заяви Явор Божанков.
 
„След по-малко от 10 дни в България ще решим дали поемаме по нов път, който започнахме, или се връщаме към старото“, обясни той и допълни: „Ние сме предупреждавали не веднъж, че пореден провал може да върне Борисов на власт.“
 
Божанков припомни, че левицата е поискала и 5 вота на недоверие срещу това правителство. „Всички тези проблеми, които ни доведоха до крайното мнение, че това правителство трябва да подаде оставка, се натрупаха и Ковид кризата показа колко остри са те“, категоричен бе великотърновският кандидат за народен представител и заяви: „Нашата задача е да направим мнозинство и работещ парламент, който да започне тези реформи.“
 
„Докато не направим правосъдната система такава, че виновните да понесат ефективна отговорност, докато не променим здравната система така, че да не търгуваме със здравето на хората, не можем да говорим за необратим успех“, каза още той.
 
В продълчение на час и половина Корнелия Нинова  и Явор Божанковотговаряха на въпроси за икономика, социална политика, екология, земеделие, транспорт, Зелена сделка и Плана за възстановяване, и политика за младите хора.
 
Лидерът на социалистите представи както Програмата на партията за първите 100 дни на правителството, така и дългосрочна визия за развитие на България.
 
Тя допълни, че според всички политолози и социолози БСП ще бъде ключов фактор в следващия парламент, и затова социалистите се готвят сериозно за предстоящите преговори за съставяне на правителство, както и с План за действие още от първия ден, който включва най-належащите мерки на парламента и правителството, и бързо приемане на Държавния бюджет за 2022 г.
 
На финала Божанков се обърна към всички присъстващи на дискусията с думите: "Сега имаме нужда от най-много подкрепа и вътре в България, и извън нея.“
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ