област Велико Търново
Сподели
20 сеп 2021
Автор: ОбластВТ

Над 600 000 запитвания е приела НАП от началото на годината

Над 600 000 запитвания е приела НАП от началото на годината
90% от случаите са получили разрешение от първото обаждане

Над 600 000 запитвания са приели експертите от НАП от началото на годината досега по телефон и с имейл чрез Информационния център на Агенцията. Това е с 20% повече, отколкото през миналата година, отбелязват от НАП и отчитат, че повишеният интерес на гражданите и фирмите е свързан с възможността бързо и без необходимост от лично посещение да намерят отговор на въпроса си, само с позвъняване или по електронна поща.

Почти 158 000 са обажданията на телефон: 0700 17 700. Консултации с данъчен експерт, като например как и кога се декларират данъци и осигуровки, какви са начините за плащане, се извършват всеки делничен ден от 9.00 до 17.30 на цената на един разговор, според тарифния план на абоната. Едва 18 секунди е било средното време на изчакване при приемане на разговор, а средното време на самия разговор е 5 мин. 90% от поставените по телефон казуси са получили разрешение още от първото обаждане, отбелязват от Агенцията.

Други 29 000 запитвания са отправени чрез имейл на електронния адрес на НАП за справки infocenter@nra.bg. На 90 на сто от тях е отговорено експресно в еднодневен срок.

От приходната агенция уточняват, че клиентите се интересуват най-често от сроковете и начините за деклариране на данъци, уточняване на здравния си статус и търсят помощ как да ползват електронните услуги на НАП.

На националния телефон 0700 18 700 Агенцията предоставя и автоматизирани справки, които са достъпни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Чрез тях може да се получи информация къде и как да се платят данъци и осигуровки, да се извърши справка за здравноосигурителен статус, за настоящо пенсионно осигурително дружество и за регистрация по Закона за ДДС. 

От началото на годината досега от автоматизираните справки на НАП са се възползвали повече от 420 000 клиенти, като болшинството са търсили информация за настоящ пенсионен фонд за ДЗПО.

В условията на действащи противоепидемични мерки в страната, НАП препоръчва на клиентите си да ползват максимално електронните услуги, които предоставя администрацията с персонален идентификационен код или електронен подпис, да търси консултации чрез Информационния център, а посещенията на място в офисите да бъдат само при необходимост.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ