област Велико Търново
Сподели
10 фев 2021
Автор: ОбластВТ

Мюзикълът „Криворазбраната цивилизация” се завръща на сцената на великотърновския театър

Мюзикълът „Криворазбраната цивилизация” се завръща на сцената на великотърновския театър
Мюзикълът „Криворазбраната цивилизация” се завръща на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново след поредица от успешни турнета в страната. Либретото е по оригиналния текст на Добри Войников, в което умело е вплетена музиката на Дечко Таралежков. Великотърновският театър първи в България постави „Криворазбраната цивилизация” като мюзикъл, след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев. Великотърновци и гостите на града могат да гледат спектакъла на 16 февруари от 19 часа в голяма зала на МДТ.

Мюзикълът се приемат с огромна радост и бурни аплодисменти от публиката в цялата страна. В постановъчния екип участват гост-режисьорът Борис Дюлгеров, който е автор и на сценария, сценографът на театъра Лидия Къркеланова и диригентът Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, хормайстор е Яница Брънзелова, а корепетитор – Росица Тарапанова. „Криворазбраната цивилизация“ е съвместна продукция на музикалния и драматичния отдел, а в него участват оркестърът, хорът и балетът на театъра. Ролята на Хаджи Коста изпълнява Виктор Терзийски, а като Злата на сцената ще излезе Валерия Пейчева. В образа на Анка се превъплъщава Полина Петкова, а Милен Иванов е Маргариди.„В мюзикъла всеки един от героите е колоритно охарактеризиран със своя музикална тема, която в много случаи е поставена на фолклорна основа, но присъстват и елементи на навлизащите модерни за времето си европейски танци. Включени са и хорови напеви от българския фолклор, търсейки един общ художествен израз, за да внуши посланията на времето, на епохата, с препратка към днешния ден“, обяснява директорът на театъра Васил Вълчев.

Той допълни, че драматургичният конфликт в ,,Криворазбраната цивилизация” се изгражда в противопоставянето на родно и чуждо, като всеки от героите има своя собствена представа за българското и европейското. Пречистващата сила на смеха е в основата на изобличаването на псевдоевропейските маниери. Комичните ситуации преминават в остро саркастично изобличаване на човешките слабости.

Според изискванията в заповедта на Министерството на здравеопазването спектакълът ще се проведе при спазване на физическа дистанция и всички противоепидемични мерки. Билети за мюзикъла се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов“. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ