област Велико Търново
Сподели
21 дек 2020
Автор: ОбластВТ

Мъж от Горна Оряховица стана герой в национална кампания за сърдечната недостатъчност

Мъж от Горна Оряховица стана герой в национална кампания за сърдечната недостатъчност
Пациент от Горна Оряховица и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Илиян Михайлов живее в село Виноград. Обича да ходи за риба на язовира до селото. Но само допреди година нямал сили дори да вдигне въдицата. Чувствал умора, изтощение, невъзможност да мине дори 10 метра. Отчаял се, чувствал се безполезен за себе си и семейството. Днес обаче може да измине и километър, може да цепи дърва и да рине сняг, извършвал е дори тежък физически труд – копал изкопи за археолози, които търсели разкопки в района. Втория си живот отдава на лекуващата си лекарка – д-р Ани Михайлова, кардиолог в Горна Оряховица.

Във видеото участва и д-р Петя Йорданова, специалист по вътрешни болести и кардиология от Враца. Тя има много пациенти като Илиян и споделя напредъка при един от тях – дългогодишен диабетик с много увредено сърце. Мъжът е преживял инфаркт и няколко инвазивни процедури, затруднявал се с обичайните си дейности вкъщи. Днес той е в най-доброто си състояние, редовно поддържа връзка със своя лекар и приема предписаните медикаменти. Той е един от най-добрите примери, че живот със сърдечна недостатъчност има.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години.  Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има.

Повече вижте във видеото:
https://youtu.be/HQ7sihq8Lgg

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В област Велико Търново болните са 6854. 90% от тях са на възраст над 65 години. За миналата година, болници във В. Търново са отчели 2869 хоспитализации по повод на СН.Информация: Институт за здравно образование
Снимка: Кадър от видео клип "Живот със сърдечна недостатъчност - не можех дори да вдигна въдицата"
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ