област Велико Търново
Сподели
01 апр 2021
Автор: ОбластВТ

Министерство на културата: "Свободно слово" – няма такъв сайт

Министерство на културата: Свободно слово – няма такъв сайт
Обект на фалшиви новини е Димитър Николов. Това става ясно от официален отговор на Министерството на културата на въпроса чий е сайтът svobodnoslovo.eu, тиражиращ  дискредитираща информация.

Основният арсенал в черния PR бе пуснат в действие срещу Николов в разгара на предизборната му кампания като кандидат-депутат. От около седмица на въпросния сайт е публикуван материал, подлагащ на съмнение доколко морални са начините, по които Николов е създал и управлява издателския си бизнес. Публикацията продължава да обикаля групите в социалните мрежи, включително спонсорирано.

На 25 март 2021 г. чрез упълномощения си адвокат Димитър Николов официално поиска информация от Дирекция „Авторско право и сродните му права“ към Министерството на културата за действителния собственик на въпросния сайт. Съгласно Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги, ежегодно всички доставчици на медийни услуги трябва да подават декларация кой е собственикът им.  Проверка на поддържания от Министeрството на културата регистър обаче е показала, че не е установена декларация на доставчик, който да се асоциира с медийната услуга svobodnoslovo.eu.

Ако социалните медии са полето, то фалшивите новини са основен инструмент в хибридните войни. В новата история на България никога не сме имали проблем със свободата на изразяване, но свободата на словото изисква отговорност. Време е да затворим фабриките за фалшиви новини. Черният PR e като въглен - може да не те изгори, но със сигурност ще те оцапа. Фалшивите новини са обществен враг N1, коментира Димитър Николов.

Николов е категоричен, че за него темата не е приключила. Още в рамките на днешния ден той ще подаде сигнал в Прокуратурата с копие до Областната дирекция на МВР. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ