област Велико Търново
Сподели
29 окт 2021
Автор: ОбластВТ

Милен Михов, кандидат за президент на ВМРО-БНД и водач на листата във Великотърновски регион:ВМРО настоява за Конституционна реформа, чиято сърцевина е силната президентска Република

Милен Михов, кандидат за президент на ВМРО-БНД и водач на листата във Великотърновски регион:ВМРО настоява за Конституционна реформа, чиято сърцевина е силната президентска Република
„В тази кампания ВМРО поставя много сериозно въпроса за истинска Конституционна реформа. Реформа, в която ние залагаме като сърцевина силна президентска република. Защото нашата Конституция декларативно дава много висока позиция на президента, но твърде малко правомощия. Всички знаем, че президентът е върховен главнокомандващ, но като такъв той има точно четири правомощия, три от които са споделени с Министерския съвет - да обявява война, да обявява мобилизация и да назначава висши офицери. Единственото му правомощие в тази област е да председателства Консултативния съвет“, категоричен е доц. д-р Милен Михов, кандидат за президент на ВМРО-БНД и водач на листата във Великотърновски регион.

Доц. Михов допълва, че целта на ВМРО е да отвори конституционен дебат с идеята за промяна в основната роля на президента. „Президентът се избира пряко от народа и той трябва да носи отговорността пред народа като упражнява изпълнителната власт. Така, излъчена от президента, изпълнителната власт може да бъде устойчива в рамките на петгодишния или два пъти по пет години мандат. Тя може да реализира дългосрочни последователни политики в областта на здравеопазването, отбраната, образованието и най-важното такава политика може дългосрочно да бъде водена в посока борба с корупцията. Този дебат е голям, той заслужава да бъде отворен, но всички останали опоненти бягат от него, обяснявайки, че нашата демокрация е незряла, че тези модели на държавно управление са за по-висши и развити общества“, уточнява доц. Михов.

И допълва: „Говорим за това, че президентът има съществена роля в разрешаването на всички кризи, а в момента България е изправена пред изключително сериозна ковид криза, която вилнее с невиждани досега размери в България. Лавинообразно расте броят на заболелите, на хоспитализираните и на починалите. За нас е очевидна загубата на много ценно време през това лято, когато беше времето държавата да ускори процесите на ваксинация, защото ваксините са единственото ни оръжие. В това отношение Министерството на здравеопазването се провали. Панически взетите решения влизат в разрез с всичко, в което ни убеждаваха - че ще има плановост и прозрачни мерки, взети и приложени навреме. Най-важната мярка за зеления сертификат беше взета от днес за утре по начина, заради който кабинетът на Радев и критикува кабинета на Борисов“.

Доц. Михов е убеден, че зелените сертификати разделят обществото и това разделение трябва да бъде преодоляно, защото война не се печели с разбита армия. „Затова настояваме президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност, където да бъдат набелязани мерки, подкрепени с политическа воля и експертно защитени. Така ще започнем да преодоляваме тази остра конфронтация.

Кандидатът за президент на ВМРО доц. д-р Милен Михов коментира и т.нар. Зелена сделка. Той е категоричен, че: „Зелената сделка в този си формат води България към енергийна криза и загуба на енергийна независимост.

Правителството обяви, че тецовете ще работят до 2038-2040 г., но те буквално ще спрат през 2025 г., когато спира държавната поръчка. В плана за възстановяване и устойчивост е предвидено заместващи мощности на спиращи топлоцентрали в рамките на 1,7 гигавата, при условие, че ще закрием мощности от 3,7 гигавата, които ще работят 24 часа. Това ни изправя пред енергийна катастрофа, енергийна зависимост и високи цени“, категоричен е доц. Михов.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ