област Велико Търново
Сподели
23 юни 2021
Автор: ОбластВТ

Лясковските танцьори и музиканти изнесоха голям концерт в Деня на българския фолклор

Лясковските танцьори и музиканти изнесоха голям концерт в Деня на българския фолклор
Лясковският танцов състав „Лудо младо“, с художествен ръководител Павлина Кълчишкова и корепетитор Иван Кълчишков, заедно с Музикалната школа за народни инструменти „Потомци”, с ръководител Стефан Печикамъков, избраха именно 22 юни, за да представят своя годишен концерт-спектакъл. Възпитаниците на читалище „Напредък-1870“ показаха пред лясковска публика своите най-добри музикални и танцови изпълнения. Талантливите ни танцьори и музиканти представиха пъстрата палитра на българския фолклор и танцуваха и свириха благотворително за хуманна кауза. В кутия на входа на читалището преди спектакъла многобройната публика пускаше средства в помощ на болна наша съгражданка.

Да уважат труда на децата дойдоха много жители на Лясковец, родители на децата, баби, приятели и почитатели на фолклора. Да сподели празничното настроение с тях в залата беше и кметът на Община д-р Ивелина Гецова, секретарят на Общината Мариян Паскалев, председателят на читалището Васил Русев, кандидат-депутати и много други. Много аплодисменти и цветя от гостите получиха младите ни самодейци, както и поздравителни адреси за празника на духа. Д-р Гецова и председателят Русев лично ги поздравиха, а ръководителката на децата Павлина Кълчишкова връчи на всички деца от трите групи към състава над 50 грамоти за успехите им през годината. Специален подарък от състава и почетна грамота получи и разделящата се с колектива вече пораснала танцьорка – абитуриентката Мартина Душева.

Празникът на децата не беше избран случайно и се случи точно в обявения за официален български празник 22 юни – Ден на българския фолклор - един „млад“ празник в календара ни, създаден да слави богатството на нашите народни обичаи, на музикалното и песенното ни изкуство. Във време, в което изкуството и културата доказват силната си мощ, фолклорът е този, който обединява и сплотява. Затова по инициатива на хиляди хора и институции, в това число и на Министерството на културата, идеята да се създаде такъв празник бе подкрепена и празникът съществува от 2019 година. Инициатор на идеята е  художественият ръководител на ансамбъл „Чинари“ Асен Павлов.

На този красив български празник лясковските деца изтанцуваха много хора от различните фолклорни области, свириха на българските инструменти – гайди, гъдулки, тъпан, кавал и показаха, че мостът между поколенията е здрав, че фолклорното ни наследство се обича и съхранява от младите.  

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ