област Велико Търново
Сподели
09 ное 2021
Автор: ОбластВТ

Кандидатът за президент на ВМРО доц. Милен Михов поведе шествието на трабантчета

Кандидатът за президент на ВМРО доц. Милен Михов поведе шествието на трабантчета
Кандидатът за президент на ВМРО доц. д-р Милен Михов и тази година води шествието на трабантчета. Дефилето премина триумфално по главните улици на старата столица и така членовете на великотърновския „Трабант клуб” отбелязаха рождения ден на прочутия немски автомобил.

„За съжаление и тази година не успяхме да проведем нашия трабант фест заради Коронавируса. Затова сега празнуваме скромно рождения ден на обичаната от нас марка автомобили и празникът преминава под мотото „Трабант“ пази от Ковид-19, но вие се ваксинирайте“, разказва доц. Милен Михов, който е председател на великотърновския „Трабант клуб“ и водач на кандидатската листа на воеводите. 

„Преди 12 г. с Ивайло Антов на шега решихме да организираме трабант фест. Тогава го направихме само с приятели и без никакви средства, но със силната подкрепа на журналистите във Велико Търново. Получи се импровизирано и много красиво тържество по повод празника на старата столица - 22 март. Година след година, фестивалът се превърна в най-големият в България“, казва още доц. Михов и припомня, че 7 ноември е специална дата. Тя е свързана с Октомврийската революция, след която болшевиките идват на власт в Русия. В същия ден, през 1957 г., по идеологически причини в ГДР е пуснат първият автомобил, който трябва да се превърне в масов за Германия по аналог на фолксвагена в Западна Германия. „Няма как да не отпразнуваме рождения ден на трабанта, при положение, че тази кола е надживяла и СССР, и ГДР, има толкова дълга история и наистина е вечна“, допълва кандидатът за президент на ВМРО.„Аз да допълня, че думата „трабант“ означава спътник и че последният произведен трабант е излязъл от заводите на 30 април 1991 г., при това с двигател на фолксваген. Над 3 300 000 трабанта са произведени за тези години, в България влизат някъде в началото на 60-те години и се продават успешно чак до 1989 г.“, включва се в разговора и Ивайло Антов, който е най-сериозният колекционер на тази марка автомобили в България.

Най-гиздавият трабант обаче принадлежи на Камен Парашкевов. Всички части в автомобила са оригинални, оригинална е дори и боята. „Ами гледам си го. Вярна машина е, няма чупене, като свекърва е здрав. И понеже споменах свекърва, ще ти кажа, че две жени съм имал и два трабанта. Колите още са ми верни. Затова така съм го накиприл този трабант - да ми завиждам младите момчета“, казва Камен Парашкевов.С трабант пикап в шествието се включи Тодор Колев, който разказва, че сам е превърнал обикновения си трабант в пикап. „Присъединих се към трабантаджиите, защото ми беше интересно с тях и защото имам къщичка на село, която трябваше да ремонтирам. Най-удобно се оказа да си купя трабант, защото минава отвсякъде и товари много.

Регистриран е като товарен автомобил и в чужбина ходя с него, никога не ме е оставял на пътя“, показва вярната си кола Тодор Колев, докато към групата се присъединява и най-младият член на клуба Янко Стойчев. Той е трабантаджия от две години, но е запален по този автомобил отдавна. „Дядо ми ме направи почитател на тази марка. Сега, когато карам този автомобил, той ми навява спомени от детството и за дядо ми. Карам и други марки коли, но така, както се управлява трабант, не се управлява никоя друга кола. Голяма страст ми е“, категоричен е Янко Стойчев.

За около час малката колона с трабантчета успя да се превърне в истинска атракция по главните улици на Велико Търново. Участниците в шествието на няколко пъти трябваше да спират, за да се снимат с минувачите.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ