област Велико Търново
Сподели
08 ное 2021
Автор: ОбластВТ

Кандидатпрезидентската двойка на ВМРО доц. д-р Милен Михов и Мария Цветкова посетиха музея „Двор на кирилицата“

Кандидатпрезидентската двойка на ВМРО доц. д-р Милен Михов и Мария Цветкова посетиха музея „Двор на кирилицата“
В популярния музей „Двор на кирилицата“, който се намира в първата българска столица Плиска, гостуваха кандидатпрезидентската двойка на ВМРО доц. д-р Милен Михов и Мария Цветкова. Двамата разгледаха експозицията „Буквите“, която се намира в двора на музея и в която са разположени внушителните скулптури на кирилските букви и фигурите на светите братя Кирил и Методий и на св. Борис I – Михаил, царя покръстител на българския народ. След това се поклониха в параклиса, носещ неговото име и почетоха най-големите творци на българската литература, събрани в Алеята на писателите.

„Да вървиш по тези алеи и да минаваш покрай барелефите на толкова големите творци на българската литература, като Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Димитър Талев, Христо Ботев, Пейо Яворов, Гео Милев, Вапцаров и Смирненски, Йордан Радичков…, е истинска гордост. Усещането за величие на кирилицата става още по-осезаемо и заради присъствието на творци от 10 националности, всички те, по някакъв начин, свързани с нашата литература“, коментира кандидатът за вицепрезидент Мария Цветкова.

„Има две дати в българската история, които България и светът трябва, според мен, да празнуват още по-тържествено. Едната дата е 2 май, когато Българската православна църква чества успението на свети цар Борис, покръстителят на българите. Предлагам 2 май да стане официален празник, в който да отбелязваме светото покръстване на българите. А другата дата е 24 май. Трябва да има тържества в целия кирилски свят и тежи тържества да стартират от Първопрестолна Плиска, откъдето, според много учени и слависти е тръгнала кирилицата. Така ще покажем на целия свят коя е родината на кирилицата“, казва създателят на  културно-историческия и духовен български център „Двор на кирилицата“ Карен Алексанян, който посрещна кандидат президентската двойка на ВМРО.

„Тази идея на г-н Алексанян, един поклонник на българската писменост и култура, е много интересна, заслужава внимание и се вписва в една от нашите инициативи, която защитихме достойно в 44 Народно събрание с именуването на празника на светите братя Кирил и Методий, българската писменост, просвета и култура и славянската книжовност. Ще обсъдим идеята, ще я предложим на Светата православна църква и се надявам с тяхната благословия тя да бъде възприета от всички ни“, коментира доц. Милен Михов и допълва, че тази идея подкрепя една от големите цели на народните представители от ВМРО - изработването на специален закон на българските официални празници. „Нужен ни е закон, който да регламентира както празниците, така и държавния и гражданския ритуал при тяхното отбелязване, защото сега всички тези празнични дати са буквално набутани в Кодекса на труда“, заявява кандидатът за президент доц. Михов.

Заедно с кандидат-президентската двойка, гости в музея „Двор на кирилицата“, а след това и в Историко-археологическия резерват „Шуменска крепост“, бяха и водачът на листата на ВМРО в Шумен Деан Станчев и кандидатът за народен представител Христо Драгозов. 
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ