област Велико Търново
Сподели
20 мар 2021
Автор: ОбластВТ

Как са отбелязвали Тодоровден старите българи

Как са отбелязвали Тодоровден старите българи
Според нашата празнична традиция, Тодоровден е празник на конете и младите булки, омъжени през тази зима, за да раждат. Знае се, че конете били най-необходимите и затова най-почитани домашни животни в бита на нашите предци. На този ден правели всеобщ преглед на конете, за да се види в какво състояние са те към края на зимата – най-тежкият за тях сезон. Щом конете са добре, значи всичко е наред, защото това показва, че и мъжете, които ги яздят, са в отлична форма, и враговете български не са страшни.

На този празник всяка къща месела обреден хляб, колак за конско здраве, а месели още и колаци за булките. Варели още царевица, в която гуждат леща, боб, семе от гръсти и други семена. Тази смес слагали в зобта на конете и триците. В някои села правели по 15 обредни хлебчета (кукли и кончета), които раздавали на съседите за конско здраве: кончетата на момчетата, а куклите на момичетата.

На Тодоровден се провеждали традиционните кушии – българският вариант на надбягванията с коне. Оттук идва и второто популярно име на празника, който от векове във фолклора ни битува като Конски Великден или Тудорица.  В миналото, на Тодоровден главните действащи лица от мъжка страна са били младите женени мъже. Те били основните ездачи на този празник, а ергените са били ездачи по изключение. Мъжете започвали да се подготвят за празника още при изгрева на слънцето. Красивите гриви и опашки на конете се сплитали на плитки, в които добавяли цветя, мъниста, пискюли и други. Преди състезанието се минавало на водопой.

Докато мъжете стягали конете, булките и момите пеели песен, посветена на св. Тодор. Ездачът и конят, които са победители днес, са доказаните аналози на положителната сила с най-високата активност към момента на празника. Затова те са предвестниците на всичко хубаво и добро за човека, произтичащо от аналогичната близка победа на активността на първичната положителна сила в годишния ход на пролетното равновесие.

И идва ред на самата кушия, изпълнена с много емоции, желание за победа и истинско съревнование между участниците и техните коне. Състезанието на Тодоровден се гледало от цялото село и винаги се превръщало в истински празник. 
Конят-победител от кушията награждавали с венец и юзда, а стопанинът му - с риза или кърпа, и заедно с другите участници обикаляли къщите, за да завършат в двора на собственика му, където се случвало и празничното хоро.

За вечеря се сядало на празнична, но постна трапеза, на която сервирали отново хляб с мая, супа от гъби и леща.
Тодоровден е свързан с още няколко задължителни ритуала. На изгрев слънце децата се къпели, за да са здрави. Жените също си миели косите, за да са красиви и лъскави като конска грива. През целия ден не се ядяло лук, за да не се разболяват конете. 

Днес имен ден празнуват: Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка.


 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ