област Велико Търново
Сподели
31 юли 2021
Автор: ОбластВТ

Как да се предпазим от домови кражби по време на отпуска?

Как да се предпазим от домови кражби по време на отпуска?
Кражбите зачестяват по време на отпускарския период през лятото. За съжаление крадците се възползват от онези пет дни в годината, които сме очаквали с нетърпение, за да си отдъхнем от работата и тежкото ежедневие. Крадците често набавят предварително информация за нашия ежедневен график и знаят кога не сме си вкъщи. Има ли предпазни мерки, които можем да предприемем?

Най-привлекателни за кражба се оказват апартаментите, оставящи впечатление, че обитателите са заможни. Новата дограма, скъпият климатик, блиндираната входна врата са знаците, че в жилището се съхраняват материални ценности.
Криминалистите препоръчват при обезопасяване на жилището да се започне от входната врата.

Най-сигурното средство си остава включването на сигнално-охранителна техника в дома. Добре е системата за охрана да остане включена и когато сте си в къщи. Дори обикновената локална аларма може да се окаже по-добра защита и от най-сложната ключалка. Заменете картонената входна врата с дървена или по-добре с метална. Безсмислено е да монтирате метална врата или решетка върху стандартните дървени каси, тъй като тя може да бъде извадена заедно с касата много лесно.

Не оставяйте ключ на "тайно място" извън дома. Извършителите на кражби познават  и проверяват възможните “тайници”. Заключвайте дома си, дори когато излизате за малко.

Ако ви предстои пътуване, почивка или командировка за няколко дни, не съобщавайте за това на много хора. Предупредете и децата си да не правят това. Оставете по-ценните предмети – накити и компактна аудиовизуална техника на съхранение при роднини или близки приятели. Парите ще са на най-сигурно място в банката. Помолете доверен съсед или близък роднина да наглежда жилището по време на вашето отсъствие.

Не отваряйте на непознати. Крадците могат да се представят за инкасатори, социални служители, събиращи помощи доброволци или кандидати за наематели. В никакъв случай не допускайте в дома си непознати хора, които заявяват, че имат свръхсетивни способности, виждат бъдещето или развалят магии. Не наемайте случайни, непознати лица (особено ако сте ги срещнали на улицата или в парка) за извършване на услуги в дома ви – почистване, ремонт или грижа за възрастен човек.

Информация: ОДМВР-Велико Търново
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ