област Велико Търново
Сподели
17 сеп 2021
Автор: ОбластВТ

Започна нова инициатива на Областна администрация: Дни на безопасността на пътя

Започна нова инициатива на Областна администрация: Дни на безопасността на пътя
Областният управител Георги Гугучков вчера подписа Обещание за спазване на правилата за движение по пътищата, с което даде начало на кампания за намаляване на травматизма по пътищата, в рамките на дните за Дните на безопасността на ROADPOL. Заместник областните управители Станислав Николов и Габриела Шилкова също подкрепиха инициативата, поставяйки подписите си под декларацията. Към кампанията се присъединяват и всички служители в Областна администрация Велико Търново. Обещанието е част от инициативите, които започват от днес, с акцент на 21 септември и имат за цел намаляване до нула на загиналите при пътнотранспортни произшествия за поне един ден.

Това се случва в рамките на Дните на безопасността на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL), чиято цел е да се инициират превантивни събития за намаляване на травматизма по пътищата. Второто издание на Дните на безопасността на ROADPOL тази година поставя фокус върху 21 септември, обявен за ден без загинали при пътни инциденти през 2021 г. Посланието на дните е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!".

В тази връзка Областна администрация – Велико Търново призовава институциите на територията на област Велико Търново и представителите на държавната администрация също да се включат в кампанията като партньори с цел постигане на НУЛА загинали при пътнотранспортни произшествия в периода от 16 до 22 септември 2021 г.

Първата стъпка за начало на кампанията е ръководителите на институции, заедно със служителите в кампанията, особено водачите на служебни автомобили, да станат посланици на инициативата, като подпишат обещанието.
Целта на кампанията е да намалим пътнотранспортните произшествия, както на територията но областта, така и в цялата страна. От статистиката на ОД на МВР, изнесена на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, става ясно, че за периода 01.01.2021 г. – 31.08.2021 г. на територията на ОД на МВР – Велико Търново са регистрирани общо 710 ПТП, от които 137 тежки с 20 загинали и 160 ранени участници в движението по пътищата. За същия период на 2020 г. са настъпили 644 ПТП, от които 135 тежки с 7 загинали и 174 ранени, т.е. броят на пътно-транспортните произшествия и броят на загиналите е нараснал за споменатия период през 2021 г. спрямо предходната 2020 година. 

Кампанията ще продължи и през месец октомври с провеждане на тематични работни срещи, разяснителни кампании, лекции и беседи с различни групи участници в движението по пътищата. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ