област Велико Търново
Сподели
14 юли 2021
Автор: ОбластВТ

Започна информационна кампания за ваксиниране на персонала в детски градини и училища

Започна информационна кампания за ваксиниране на персонала в детски градини и училища
Областният управител Георги Гугучков участва в онлайн среща на тема „Разяснителна кампания ваксиниране - следващи стъпки“, която бе организирана от РУО – Велико Търново. В срещата участва и заместник-директорът на РЗИ – Велико Търново Красимира Петрова. Чрез платформата ZOOM се включиха и директорите на училища и детски градини на територията на областта.

Акцент в дискусията бе обхватът на ваксинацията сред педагогическите кадри, основните причини за ниския процент на имунизиране, както и следващите стъпки за популяризиране на ваксинационната кампания.

Данните от РЗИ сочат, че в област Велико Търново 19% от педагогическия персонал е преболедувал или е ваксинаран срещу COVID-19, 37% са преболедувалите или ваксинирани директори на училища. 16% от персонала в детските градини е преболедувал, а директорите на детски градини прекарали болестта или ваксинари са 33%.

Ваксинирането на заетите в детските градини и училищата е ключово важна предпоставка за спокойното присъствено провеждане на учебните занятия през предстоящата учебна година. МОН и РУО започнаха информационна кампания за ваксиниране в системата на предучилищното и училищното образование. Кампанията се организира съвместно с Министерство на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести и Катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология” при Фармацевтичния факултет на Медицински университет - София.

Вчерашната среща бе първата от инициативите, които предстоят да се организират в рамките на разяснителната кампания. Следващата инициатива ще бъде, директорите на училища и детски градини да проведат разяснителни срещи с персонала в училищата и детските градини. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ