област Велико Търново
Сподели
08 ное 2021
Автор: ОбластВТ

Живата легенда на ВМРО Вида Боева: Нямаме избор, деца, на живот и смърт трябва да браним българщината във Вардарска Македония

Живата легенда на ВМРО Вида Боева: Нямаме избор, деца, на живот и смърт трябва да браним българщината във Вардарска Македония
Живата легенда на ВМРО Вида Боева и кандидатпрезидентската двойка на организацията доц. д-р Милен Михов и Мария Цветкова проведоха емоционален и много вдъхновяващ разговор. Каузата за Македония беше в основата на видеоразговора, който беше кулминацията във визитата на двамата кандидати в Шумен и региона.

„Когато става дума за националния български въпрос, аз съм неотстъпчива, защото съм българка и така ще си умра. ВМРО трябва да го има, ако искаме да я има Македония. Но ние в Македония, без ВМРО в България не можем. Ясно ни е, че Македония е последната тема, която интересува партиите в България, освен ВМРО. И за тях не са важни петициите, които изпращаме в САЩ, че ние сме българи в Македония и търсим свободата си както в Егейска, така и във Вардарска Македония“, каза Вида Боева, която в продължение на 27 години е била личен секретар и най-близък сътрудник на Иван/Ванчо Михайлов - последната голяма фигура в историята на македонското освободително движение.
Вида Боева, която е родена в град Охрид, имигрира в Италия през 1961 г. и две години по-късно, в Рим, се запознава с Иван Михайлов и остава като негов сътрудник до смъртта му.

„Ако не сте вие, в момента Пиринският край е под въпрос, защото истината е, че ако вие не браните Вардарска Македония, ще хвръкне и Пиринска. Западните държави не се интересуват от нашите домашни проблеми, затова ние трябва да им ги кажем. Вярно е, че не познават много България, защото България е свободна от 30 г. Докато беше комунистическа държава, не беше свободна и тогава светът знаеше повече за Югославия и сърбите. Но сега България стана много по-силна от Белград в Европа. Следователно ние ще трябва да убедим останалия свят в правотата си. Ако позволим да ни наричат македонци, ще стане братоубийствена война в Пиринския край. Нямаме избор, деца, разберете се! На живот и смърт трябва да браним българщината във Вардарска Македония, за да остане спасена Пиринска“, допълни Вида Боева.

„Г-жа Вида Боева наистина е живата легенда на ВМРО и пряката връзка с последния герой на нелегалната ВМРО в периода между двете световни войни и по време на Втората световна война. В изгнание в Рим двамата продължават с перо и слово борбата за българщината в Македония, като се противопоставят на югославската политика за формиране на македонска нация. Нейните думи и нейната оценка за ВМРО са изключително признание и задължение за днешните дейци на организацията“, коментира след края на видеосрещата доц. д-р Милен Михов.

„Аз познавам Вида Боева лично. Запознахме се на гроба на Иван Михайлов през 2010 г. и това преживяване за мен беше паметно. Тогава говорихме дълго, но тя ми каза нещо, което аз до ден днешен помня: „Мария, от тук тръгва твоят голям път към патриотизма!“, каза кандидатът за вицепрезидент Мария Цветкова. И допълва, че Вида Боева е съпруга на Антон Попов, който е редактор на в. „Македонска трибуна“ и съратник на Иван Михайлов в битката за българската кауза в Македония.

На изключително емоционалния разговор присъстваха водачът на листата на ВМРО в Шумен Деан Станчев, кандидати за народни представители, членове на организацията и симпатизанти. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ