област Велико Търново
Сподели
23 окт 2021
Автор: ОбластВТ

Евгени Коев, номер 15 в листата на ВМРО - Българско национално движение: Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добрини

Евгени Коев, номер 15 в листата на ВМРО - Българско национално движение: Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добрини
Учител, синдикалист, еколог, планинар, изследовател и страстен привърженик и последовател на идеите на ВМРО, това е Евгени Коев. Кандидатът за народен представител в листата на ВМРО – Българско национално движение казва за себе си, че е 100 процента българин и любовта към Отечеството е най-естественото чувство.  

„Познавам миналото на моя род и историята на предците си. Проучвам родовата си памет още от студентските си години. Предците ми са Одринска Тракия, Западните покрайнини и Тревненския Балкан. Кръвта вода не става, категоричен е учителят по история и география в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

Българската история и география са голямата страст на Евгени Коев, който подготвя докторантура по природната география и ландшафтознание. Първата му квалификация е за треньор по волейбол – любимата му игра, възпитаник е на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, има специализация по мениджмънт и маркетинг.

„Занимавам се с много неща, но природната география осмисля и работното ми време, и времето ми след това. Като председател на ТД „Академик“ и Пещерен клуб „Дервент“, с мои съмишленици работим за опазване на природата. Спряхме създаването на нови кариери в района на няколко села около Велико Търново. Разработихме предложение, с което Горното поречие на река Негованка беше обявено за защитена територия. Голямата идея за която работя е Търновските височини да придобият статус на природен парк, което ще има голям позитивен комплексен ефект“, казва Евгени Коев.

През годините той е бил инициатор и учредител на Тракийското дружество и клон на Тракийския научен институт във Велико Търново. Основен участник е в проучването и разработването на българското Камино - проекта „Светият път, по пътя на пренасяне мощите на Свети Иван Рилски от Велико Търново до Рилския манастир“. „Светият път“ е част и от другата му кауза - възраждане и утвърждаване на българските традиции и ценности и една от тях е православието. Той е инициатор за изграждането на храма на „Илиева нива“ в Родопите, мястото където са загинали над 300 българчета, на параклиса на връх Кръстец, който вече се е превърнал в едно от емблематичните места в Тревненския Балкан, параклиса на мястото на манастира „Свето Богоявление“ в Търновския Дервент. В последните години проучва детайлно Ивановските скални манастири. Откривател и изследовател е на най-високото скално светилище в България и на светилището на Беляковското плато над Велико Търново.

„Голямата ми цел е да бъде възстановен православният храм на Царевец, а в последствие и Патриаршеският манастир на този свещен хълм! Когато ме питат защо се бориш за това, естественият отговор е – защото така е редно. Храмът „Свето Богоявление“ е бил един от петте всеправославни свети места в света, същината на Царевград Търнов, даваща основание днес да говорим за историческа и културна столица на България“, категоричен е Евгени Коев.

След това казва: „ВМРО е живот за България. ВМРО е единствената партия, която е изпълнила над 90% от това, което е обещала на своите избиратели, всеки от нас само може да се гордее с това. Подкрепата за ВМРО, е глас за стабилност и сигурност за българския народ. Глас за силна България!“.  
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ