област Велико Търново
Сподели
28 юни 2021
Автор: ОбластВТ

Доц. Милен Михов: Свободата започва от Свищов

Доц. Милен Михов: Свободата започва от Свищов
Заместник-председателят на ВМРО и №1 в листата на „Българските патриоти" във Великотърновска област доц. д-р Милен Михов уважи тържественото честване в местността „Паметниците" по повод 144 г. от дебаркирането на основните сили на руската армия на българския бряг на р. Дунав в района Зимница – Свищов и освобождението на крайдунавския град.

Заедно със съмишленици от местната организация - Пламен Борисов, най-младият кандидат в листата на „Българските патриоти" и Валери Николов, председател на войводите в Свищов и зам.-председател на Общинския съвет, поднесоха венци в знак на признателност и преклонение пред героичния подвиг воините освободители.
 
Този небивал дотогава в историята на военното дело десант слага начало на военната епопея за освобождение на България. За нас, българите, Негово Величество Руския император Александър II е останал в паметната ни история като „освободител", но тази свобода не е подарена. Подготовката за нея започват тайните комитети, създадени от Левски, четите на Стефан Караджа, на Панайот Хитов, пожарите на Априлското въстание. Но това не отменя нужната ни и днес благодарност към руските воини и руския император, които вдигнаха православния меч за освобождението на България, каза по повод на честването историкът доц. Михов
 
В памет на загиналите в Руско-турската освободителна война бе отслужена заупокойна литургия, след което официалните лица и граждани поднесоха венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на Свищов и на България.

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ