област Велико Търново
Сподели
01 юли 2021
Автор: ОбластВТ

Димитър Николов и Любен Дилов-син с инициатива срещу фалшивите новини и в подкрепа на авторската журналистика

Димитър Николов и Любен Дилов-син с инициатива срещу фалшивите новини и в подкрепа на авторската журналистика
Инициатива за директна финансова подкрепа на традиционни медии, икономически засегнати от COVID кризата, подемат Любен Дилов-син и Димитър Николов. Подобна готовност е имало още при предишното, 45-то Народно събрание, част от който бяха Дилов и Николов, но чийто кратък живот попречи тя да се реализира. Кандидатите на ГЕРБ – СДС – съответно в Бургас и Велико Търново, отново се ангажират с темата.

Днес тя бе дискутирана на среща на Любен Дилов-син с представители на регионални медии, инициирана от Димитър Николов и проведена във Велико Търново.

Подобни практики има в други европейски държави. В момента авторската журналистика е под заплаха, а репортерите в тези медии са на първа линия в отразяването на кризата, но и в борбата с фалшивите новини, коментира Димитър Николов.

В предишния Парламент с колеги смятахме, че можем с подкрепата на гилдията в цялата страна да натиснем правителството, без значение кое е то. Философията е да се подкрепят не само медиите с твърди носители, които очевидно пострадаха най-много от кризата. Идеята е леко да насърчим тези медии, които пускат реални и отговорни новини и да им дадем подкрепа пред тези, които разпространяват жълти и фейк новини. Да, знаем, че е рисковано, сигурно ще ни упрекнат откъде накъде ние ще определяме кой какъв е, но начини има, има обществено допустими и прозрачни критерии – собственост, тираж, популярност, откога съществува, брой журналисти...  Детайлите не са интересни на широката аудитория, но смятаме, че това е много важно. Умните държави го направиха, подкрепиха медиите си и не защото ги купуват, а защото например като започне кампания за ваксиниране – каквато в момента няма и ще берем горчивите плодове на това нещо само след месец-два, на кого разчиташ? На тези хора разчиташ. Не е номерът само да им плащаш да пускат платени съобщения, номерът е те да са реалните преносители на важното послание.

Хората да разберат, че наистина понякога е въпрос на живот и смърт да предприемеш нещо, разясни Любен Дилов- син.
Не стана в предишния Парламент, няма нужда да обясняваме кой виновен, кой невинен. Всички българи видяха какво беше 45-то Народно събрание. Но аз специално вече съм започнал да говоря с мои колеги с отношение към медиите, към медийното законодателство, в следващия Парламент да опитаме възможно най-бързо да предложим такава програма, но да не се занимаваме със сложни обяснения защо е нужна, а да мине през Финансовото министерство и Министерството на здравеопазването. Иначе тръгваме по трънливия път да обясняваме защо тези, а не онези, защо така, а не иначе, откъде накъде ми определяте сайта като жълт... Държавата трябва да се загрижи, защото няма други способи. Колкото и да пропагандира собствените си информационни канали – сайтове на министерства и пр., те не са особено посещавани. Хората предпочитат да четат ретранслирана информация от медиите, а не сайтове на институции, разясни още водачът на листата на ГЕРБ – СДС в Бургас Любен Дилов-син.
  
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ