област Велико Търново
Сподели
02 юли 2021
Автор: ОбластВТ

Две формации от лясковското читалище с награди от Международен форум в Златни пясъци

Две формации от лясковското читалище с награди от Международен форум в Златни пясъци
Лясковската Танцова школа „Ритъм“ с ръководител Валя Атанасова и репетитор Габриела Карчева и Детска вокална група „Звънчета“ с ръководител Мария Петрова при читалище „Напредък-1870“, участваха в Деветия международен фестивал-конкурс „Свят, Изкуство и Море - Златни пясъци 2021“. Нашите деца се включиха в престижния форум, като записаха танцови и музикални участия през дните на фестивала. Откриването на конкурса започна с хореография, изпълнена именно от лясковската танцова школа „Ритъм“, представила химна на международната надпревара.

Международният детско-юношески фестивал-конкурс „Свят, Изкуство и Море" обединява таланта на деца и младежи от страната и чужбина в областта на музиката и танците. Участие взеха деца и юноши от няколко държави. От българските изпълнители конкуренцията е била изключително голяма, тъй като в надпреварата са участвали колективи от големи наши областни градове. Фестивалът включва няколко конкурсни категории: хореографии, танцови изпълнения, вокални изпълнения – ансамбли, вокал, джаз и други. Целта на организаторите е да стимулират младите таланти, занимаващи се с изкуство в областта на музиката и танците.

Творческите формации и техните художествени ръководители имат възможността да обменят своя опит, идеи и възможности за реализация на съвместни проекти. Фестивалът дава възможност и за представяне на авторска продукция. Не на последно място е и учебно-възпитателната работа с децата и реализацията на техния труд.

Международният детско-юношески фестивал „Свят, Изкуство и Море“ е с отворена насоченост и в него участват, както творчески формации, така и индивидуални изпълнители, съобразно регламента.Лясковските дечица от вокалната група завоюваха високо отличие. Малките ни звънчовци участваха във втора възрастова група – деца до 11 години и се завърнаха в родния Лясковец с първо място и награда Лауреат - Първа степен в категория „Вокални ансамбли“.

Изпълнили са две песни от български композитори в раздел „Забавна музика“, като солистка на децата е 8-годишната ни певица Алина Алиева. Талантите ни от „Ритъм“ са участвали с всичките три възрастови групи на школата. Танцьорите ни имат награди за изпълненията, които са представили втора и трета група и са с общо три първи места и едно трето. В галаконцерта накрая нашите два състава са пяли и танцували с всички лауреати. За града и читалището ни е гордост, че формациите ни достойно са се наредили при заключителния концерт до големите победители от градове като Варна, София и други.

По думите на музикалния педагог Мария Петрова, лауреатите са били предимно участници от професионални музикални и танцови училища. „С много добри спомени и емоции се завърнахме от Златни пясъци и благодарим на Община Лясковец, която ни осигури транспорт до курортния град“, каза след завръщането си тук, ръководителката на танцовия колектив Валя Атанасова. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ