област Велико Търново
Сподели
17 май 2021
Автор: ОбластВТ

Два концерта, посветени на 24 май, ще изнесе великотърновският театър в Лапидариума

Два концерта, посветени на 24 май, ще изнесе великотърновският театър в Лапидариума
Два концерта, посветени на Деня на българската просвета и култура, ще изнесе екипът на великотърновския театър на откритата сцена в Лапидариума на Археологическия музей в старата столица. На 25 май и на 27 май публиката ще може да се наслади на изпълненията на солистите, хора и музикантите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, представени сред естествения декор на статуи и колони от римската епоха.

Концертите в Лапидариума се организират със съдействието на Община Велико Търново и Регионалния исторически музей, подчерта директорът на театъра Васил Вълчев. Той припомни, че сътрудничеството с музея датира от 2012 г. „Тогава сред уникалната атмосфера на Лапидариума за първи път представихме камерен концерт с класическа музика. След това стана традиция през летния туристически сезон великотърновският театър да изнася на открито концерти и камерни спектакли от своя репертоар”, каза още директорът на МДТ.

Музикалните вечери в Лапидариума започват на 25 май от 19 часа с празничен хоров концерт на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ с диригент Яница Брънзелова. В програмата са включени произведения на български и славянски композитори, сред които Добри Христов, Тодор Попов, Панайот Пипков, Петър Динев, Парашкев Хаджиев, Асен Карастоянов и др. Като солисти на сцената ще излязат Надежда Мирева, Стефан Стоев, Кирил Арменчев и флейтистката Мариана Стефанова. Концертът е със специалното участие на Мая Георгиева – цигулка.

Концертната програма е подготвена от Яница Брънзелова, която от 2017 г. е диригент на хора при великотърновския театър. С акапелни хорови изпълнения на църковни песнопения ще се представи мъжката част на състава. Те ще изпълнят „Воскликните Господеви“  на А. Гречанинов, „Хвалите имя Господне“ на Добри Христов и „Христос Воскресе“ на Петър Динев. Публиката ще може да се наслади и на обичаната „Годежарска сюита“ от оперетата „Българи от старо време” на Асен Карастоянов, която се е превърнала в емблема на хора на великотърновския театър.

Втората среща с публиката в Лапидариума е на 27 май от 19 часа, когато ще бъде представен галаконцертът „Магията на пролетта“. В него участват оркестърът и солисти на МДТ „Константин Кисимов”, а гост-диригент е Георги Патриков. Шедьоври на световната оперна и оперетна класика ще поднесе на ценителите на музикалното изкуство екипът на театъра. На сцената ще излязат солистите на великотърновския театър Симона Кодева, Теодора Петрова, Миряна Калушкова, Мирела Ябанджиева, Момчил Караиванов и Пламен Долапчиев. Специален гост е Гергана Стоянова – солист на Вокална група „Пеещи камбанки“ при Младежкия дом с ръководител Владимир Габров. В програмата са включени фрагменти от любими арии и дуети от произведенията на Верди, Бизе, Пучини, Делиб, Щраус, Калман, Лехар, Бърнстейн, Уебър. Италиански канцонети и други хитови творби ще подсилят празничното настроение.

Само около 80 са местата за публиката в Лапидариума, затова билетите са ограничени. Те се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов”. В деня на събитията билети могат да се закупят и на изнесена каса на входа на Лапидариума. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ