област Велико Търново
Сподели
17 юни 2021
Автор: ОбластВТ

Венцислав Спирдонов, председател на Асоциацията на Общинските съвети Необходимо е разширяване на източниците за приходи на общините

Венцислав Спирдонов, председател на Асоциацията на Общинските съвети Необходимо е разширяване на източниците за приходи на общините
Необходимо е намирането на механизми, чрез които собствениците приходи на общините да бъдат разширени. Това заяви Венцислав Спирдонов – председател на местния парламент във Велико Търново, председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България /НАПОС/.

„Подобна мярка е има няколко ефекта – ще се спре оезлюдяването на периферните райони на страната, ще повиши силата на местната власт, ще се увеличат инвестициите със собствени средства на общините, а това ще провокира и самите граждани да бъдат по-активни, идейни и да участват в процесите на равитие“, разяснява Спирдонов.

Темата бе дискутирана на 19-то Общо събрание на Националната асоциация на председателите на общински съвети.
„Застъпих тезата, че Асоциацията трябва да наблегне на политиките по децентрализация. Най-близко до хората е местната власт, но за да могат да се решават бързо и качествено проблемите е необходимо общините да имат повече механизми за формиране на приходи, които да остават в местните бюджети. Сигурен съм, че с общите усилия на НАПОС-РБ, НСОРБ, НАСО РБ и Национално сдружение на кметовете на малки общини и кметски наместници най-накрая ще има положителен резултат в тази насока", подчерта Венцислав Спирдонов.

Председателят на Общинския съвет в Свищов Кристиян Кирилов е новият член на УС на сдружението на местните парламенти. „Надявам се Кирилов да даде част от своята експертиза, а участието му в ръководството да донесе позитиви за местната власт в Свищов", коментира още Спирдонов.

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ