област Велико Търново
Сподели
28 юни 2021
Автор: ОбластВТ

БСП: Ние за 4 години се борихме на 4 фронта

БСП: Ние за 4 години се борихме на 4 фронта
Безобразията, които виждаме на национално ниво се повтарят и на местно, заяви Явор Божанков

“БСП е началото на промяната на модела ГЕРБ”. Това заяви лидерът на българската левица Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

“Преди 4 години, когато ние я започнахме, никой друг нямаше на терен. Всички се страхуваха, всички се бяха изпокрили. Аз съм благодарна на тези стотици хора, социалисти и поддръжници, които издържаха. И ето - промяната дойде. И се дължи в най-голяма степен на БСП“, категорична бе Нинова. “Напълно е възможно разграждането на стария модел. То вече започна на 4-ти април. Вижда се, че ГЕРБ повече не могат да управлявят. Продължава през действията на служебния кабинет с изваждане на истината за този модел. Но най-съществената част трябва да направим в следващия парламент. Когато освен да го доразградим през законодателни промени, то трябва да предложим и алтернативен такъв”, обясни Нинова.

„Ние за 4 години се борихме на 4 фронта. Първият е ГЕРБ и моделът на управление като задкулисие и паралелна държава. Вторият е същият този модел вътре в партията. Който се опитваше вътре през партията да ни спре. Третият е манипулацията на общественото мнение. Тогава Борисов беше в силата си. Държеше медии, държеше говорители.

Всичкият бой беше срещу БСП
Четвъртият фронт, на който се борехме, беше външният натиск по Истанбулската конвенция. И европейските ни партньори, и Партията на европейските социалисти. Върху нас бе огромен натискът, защото на нашите гласове тежеше приемането й. Ако ние се бяхме съгласили, сега щеше да е факт. Ето Ви 4 фронта, с които сме борили последователно 4 години. Това са факти. Който иска, както иска сега да внушава, че сме статукво.

Защото по това време единият от лидерите на сегашните уж протестни партии беше министър на Борисов. Когато ние преживяхме всичко това, друг лидер на партия беше омбудсман, избран с гласовете на Борисов. Третият колега просто си водеше шоу в една телевизия.

Заради хилядите социалисти, които през това време бяха притискани, уволнявани, мачкани. Няма да позволим истината да се промени, фактите да се променят. Така че с уважение към колегите от другите партии, които се самонарекоха протест. С уважение към хората, които ги подкрепиха, защото това са български граждани, които са направили своя свободен избор. Но няма да позволим истината за БСП да бъде подменена и манипулирана“.

 „Много често ни питат какъв е моделът. В едно изречение -
паралелна държава и задкулисие,
които управляват вместо официалните институции
и го правят в интерес на малцина, крадейки 10 милиарда лева от народа“, коментира Нинова.
Тя обясни: “Хората са достатъчно интелигентни, за да преценят кой какъв е и кой кой е в политиката. Твърдя убедено от името на БСП, че ние бяхме единствената опозиция през последните 4 години. И за да не са само празни думите ще дам само няколко примера:

Последните 4 години депутат на ГЕРБ 4 пъти от трибуната на парламента призоваваше социалистите веднага и сега да бъдат изпратени в Сибир. Когато с живи вериги пазехме животните в Странджа да не ги избият заради уж чума, бяхме обявени за заплаха за националната сигурност. Срещу мен беше подаден сигнал в главната прокуратура, че съм заплаха за националната сигурност. Съдът преди няколко дни се произнесе, че чума няма. Избиха 43 000 животни и погубиха живота на тези хора“.

Лидерът на левицата припомни:
„Когато за първи път заговорихме за корупция
в правителството на Борисов в строителството, това, което сега виждате от служебния кабинет - “Автомагистрали”, АПИ и т.н. Борисов и това задкулисие изкараха строителните машини в протест срещу БСП. Няма в историята такова нещо - протест срещу опозиция вместо протест срещу управляващи.

Помните ли защо бе сменен председателят на парламента? Защото ми изключи микрофона и ме изгони от парламента, за това, че критикувам премиера Борисов. И мога да продължа с още такива примери.

Например ние внесохме през тези години 4 вота на недоверие. Два от тях бяха за корупция. Един от тях беше за водния сектор - сега виждате злоупотребите с язовирите. Всичко, което сега изнася служебният кабинет беше нашият труд през последните 4 години като опозиция.

Водачът на листата на “БСП за България” във Великотърновска област Божанков продължи темата: „Аз бих дал и някои регионални примери в същата посока като народен представител, избран от Велико Търново. Още когато Цветан Цветанов беше в силата си, знаете Велико Търново бе неговата крепост, много хора бяха смачкани тогава - лекарите в Горна Оряховица, фирми, бизнес. Тогавашният местен феодал бе усвоил 50 милиона обществени поръчки. Тогава наистина бях сам. До ден днешен водя съдебни битки за това, което говорех и което правех. Нямаше други на терен. И в момента положението не е различно, защото София не е България. Това, което виждаме на национално ниво се повтаря на местно ниво - отпадъци, обществени поръчки. Например скандал със зареждането на дезинфектанти във всички секции. Виждаме Борисов на гости на една фабрика, един депутат от ДПС, свързан с тази фабрика, Държавният резерв с охота и на добри цени им раздава спирт. Всичко това ражда огромно влияние. То се преобразува в гласове на изборите. Срещу този модел сме се борили с колегите от БСП и сме понасяли тежките последици“. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ