област Велико Търново
Сподели
17 дек 2020
Автор: ОбластВТ

Блестящи гласове и вълшебна музика в коледния галаконцерт на великотърновския театър

Блестящи гласове и вълшебна музика в коледния галаконцерт на великотърновския театър
Блестящи изпълнители и вълшебна музика ще поднесе на ценителите на изкуството във Велико Търново в своя традиционен коледен галаконцерт екипът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Празничният спектакъл под надслов „Коледни вдъхновения“ ще бъде на 22 декември от 19 часа в голяма зала на МДТ. Според заповедта на Министерството на здравеопазването, галаконцертът ще се проведе при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция и всички противоепидемични мерки.

На сцената ще излязат солистите на великотърновския театър Теодора Петрова, Симона Кодева, Мирела Ябанджиева, Мирела Калушкова и Пламен Долапчиев. Гост-изпълнител е популярният тенор Михаил Михайлов,  лауреат на редица национални и международни конкурси, чието име все по-често присъства в афиша на световните оперни театри и фестивални програми у нас и в чужбина. Творческата му кариера започва на сцената на великотърновския театър, а публиката в старата столица познава неговите превъплъщения в Алфредо в „Травиата”, Камий дьо Росийьон във „Веселата вдовица” и др.

През последните години известният великотърновец е гостувал на престижни сцени във Великобритания, Германия, Италия, Испания, Япония, Русия, Румъния, Полша, Франция, Швейцария, Унгария и др. Партнирал е на прочутото българско сопрано Соня Йончева и на световната прима Красимира Стоянова. Сред последните му завоевания е Гран при от XIX Международен конкурс "Романсиада" в Москва.

Специален гост в галаконцерта ще бъде и Гергана Стоянова – солист на Вокална група "Пеещи камбанки" при Младежкия дом, която също е носител на редица награди от престижни музикални конкурси.

В музикалния спектакъл участват оркестърът  на МДТ с концертмайстор Милена Байнова и хорът с диригент Яница Брънзелова. В „Коледни вдъхновения“ ще звучат фрагменти от любими арии и дуети от произведения на Верди, Лехар, Гершуин, Бърнстейн, Уебър, Бок, Арлън, Адам, както и популярни канцонети и коледни песни.За поредна година гост-диригент е Георги Патриков, който е доцент в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София. Той започва музикалното си обучение едва шестгодишен, а през 2004 г. завършва НМА със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при професорите Васил Казанджиев, Крум Максимов и Пламен Джуров. През 2003 г. посещава майсторски клас при проф. Йорма Панула в Берлин. През годините участва в международни конкурси в Русия, Италия, Испания, Украйна. Изнася редица концерти с оркестъра на НМА, а от 2017 г. ръководи клас по оперно-симфонично дирижиране към Академията. Внимание в концертните му прояви заслужават изпълненията на рядко поставяни творби от български и чужди автори на фестивали като „Софийски музикални седмици”, „Пианисимо”, „Европейски музикален фестивал”, „Аполония” и др. Гост-диригент е на симфоничните оркестри на БНР, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Пловдивска филхармония, Плевенската филхармония, Симфониета – Видин, Варненско оперно-филхармонично дружество и др.

Сценарист и режисьор на коледния концерт е Стефан Методиев, а сценографията е на Лидия Къркеланова. Билети за галаконцерта „Коледни вдъхновения“ на 22 декември от 19 часа се продават на касата на МДТ "Константин Кисимов" във Велико Търново.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ