област Велико Търново
Сподели
25 окт 2021
Автор: ОбластВТ

Албена Кръстева, номер 13 в кандидатската листа на ВМРО-Българско национално движение: Гласът за ВМРО е глас за бъдещето на децата ни, глас за България

Албена Кръстева, номер 13 в кандидатската листа на ВМРО-Българско национално движение: Гласът за ВМРО е глас за бъдещето на децата ни, глас за България
„Мисълта за България е в сърцето ми от малка. Така съм възпитана и така съм пораснала. Родена съм в село Черни вит - единственото място, където е Бенковски е бил укрит, а не предаден. Затова патриотизмът е ценност, в която вярвам“, категорична е Албена Кръстева, която е номер 13 в кандидатската листа на ВМРО-Българско национално движение.

Албена Кръстева работи в социалната сфера и това е областта, която познава отлично. Казва, че това сферата, останала недоразвита и подценена в обществото. „Ако наистина искаме да бъдем европейци и духовно да сме израснали, трябва да приемем, че отношението към хората с увреждания е определящото за развитието на едно общество. И да признаем нашето си отношение. За съжаление нашата сфера почти не се коментира, така си и останахме невидимото добро в обществото. В медиите винаги сме на последно място, в приоритетите и програмите на всяко правителство оставаме като абстрактно понятие“, признава Албена Кръстева.

Тя е категорична, че не е достатъчно социалните услуги в една община да се измерват с количествени показатели, а с това какъв е капацитетът на полезност на услугите и най-вече каква е степента на подготвеност на обществото да приеме хората с увреждания, когато ги реинтегрираме в нормалната обществена среда.

„Моделите, които сме създали, са чудесни, но това не стига. Образователната система не е подготвена да работи с деца от този тип и това превръща автоматично децата от институциите в аутсайдери в училище. И така стигаме до вторият изключително важен проблем - човешкият ресурс в социалните услуги. Ние обаче приехме модела, че всеки може да прави всичко и в социалните услуги се наложи тенденцията да работят не специалисти, а обслужващ персонал. Огромна грешка! Грижата за тези хора, било то деца или възрастни, може да бъде качествена, ако е качествен персоналът“, споделя още Албена Кръстева.

След това наслагва още проблеми и недовършени реформи и стига до факта, че работещите в социалната сфера все ще са с най-ниските заплати.

„И това се отразява върху качеството на услугата, защото така ние не можем да привлечем младите хора, които завършват социални дейности и искат да работят. Те идват с добра мотивация и романтична представа, попадат в реалната среда и веднага напускат, дори не искат да си дадат шанс да размислят и да опитат“, казва Албена Кръстева и признава, че огромното й желание да се превърне във фактор за реформиране на системата, я е накарало да приеме предложението на водача на листата Милен Михов и да се включи в битката за следващото Народно събрание.

Албена Кръстева членува в Женската организация на ВМРО от три години и казва, че съвсем съзнателно се е политизирала. „Аз сама потърсих точно ВМРО. И заради моите корени, които са ме направили горда българка и защото вярвам, че всеки глас за ВМРО е глас за бъдещето на децата ни, глас за България“, казва Албена Кръстева.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ