област Велико Търново
Сподели
25 окт 2021
Автор: ОбластВТ

Адвокат Кирил Станчев, номер 12 в кандидатската листа на ВМРО-Българско национално движение: Съдебната ни система се самопроизвежда, а е зависима отвън и това трябва да се промени

Адвокат Кирил Станчев, номер 12 в кандидатската листа на ВМРО-Българско национално движение: Съдебната ни система се самопроизвежда, а е зависима отвън и това трябва да се промени
Кирил Станчев е търновец, юрист по образование. Завършил е и Академията на МВР, но кариерата му в правото и в момента има самостоятелна адвокатска практика. Бил е съдия в Районния съд в Павликени и в Районния съд във Велико Търново. Семеен е, има син и дъщеря, които са избрали да бъдат лекари.

„От деня, в който реших да се занимавам с политика, неизменно поставям въпроси от правната сфера. Съдебната система например е йерархична система, в която на практика йерархия няма. Тя се самопроизвежда, а е зависима отвън, защото подборът на кадрите и растежът в кариерата е безумен в момента. Още от времето преди 1989 г., до днес, ние си подбираме хората, които можем да издигнем. Останалите, които имат качества и могат да растат, си стоят по местата с десетилетия. Така системата се изражда, защото със стоенето на място пробивът в лоялността към професията и закона става все по-чест. Как ние гарантираме, че като стои на едно и също място, човекът няма да се изкуши да премине към тъмната страна. Категоричен съм, че и в съдебната система, както например в Българската армия, която също е йерархична, трябва да има мандатност“, обяснява приоритетите си като кандидат за народен представител адвокат Кирил Станчев.

И уточнява, че мандатността е важна за всички магистратски длъжности, не само за председателите на съдилищата. „Мандатността ще осигури не само йерархичността в системата, но и вътрешната конкуренция. И тогава няма да има вече съдии, които 20 или 30 години стоят на едно и също място и Трябва да дава възможност за израстване, но и да е безкомпромисна към тези, които не израстват. След като нямат сили и капацитет за това, напускат системата“, категоричен е адвокатът, убеден, че това е начинът да има вътрешна регулация. „Когато на най-високата длъжност е назначен магистрат отвън, а не този, който естествено е израснал в системата и е заслужил да бъде на върха й, това опорочава правото“, казва още адв. Станчев. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ