област Велико Търново
Сподели
03 юли 2018
Автор: ОбластВТ

Улица в Елена вече си има име

Улица в Елена вече си има име
Малка уличка в Елена ще се казва „Кокиче“. Тя бе именувана с решение на Общинския съвет от последната му сесия.


Досега въпросната улица се изписваше в текстовете като „улица между о.т. 160 и о.т. 162 по плана на град Елена“, което създаваше определено неудобство, особено за инвестиционните проекти.

Именуването се наложи, тъй като предстои кандидатстване на Общината с проектно предложение по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, включващо ремонт на улици, тротоари и съоръжения, сред тях и улица „Кокиче“.

В края на 2017 г. тя бе преасфалтирана със средства по инвестиционната програма на Общината. Улицата е малка, но на нея се намира сградата на една от важните служби в града – Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Без да е именувана официално, сред обществеността е известна с новото си име. Вероятно в миналото е имало намерение да се казва така, но по една или друга причина не е осъществено.

Още две второстепенни улици във възрожденския град носят имена на цветя – „Теменуга“ и „Синчец“, сходни по дължина на „Кокиче“, но в друг квартал.

Последната нова улица – „Околовръстна“, именувана в Елена с решение на Общинския съвет, е отпреди осем години заради новопостроена къща, до която за това време е издигната още една. Улиците в града вече станаха 72, няколко от тях са с под десет номера. Най-късата се казва „Спортист” – с 4 къщи. Най-дългата – „Васил Левски” минава през старата Еловска махала и е със 132 номера.

Преди 43 години с указ на Държавния съвет, 15 бивши села около града станаха негови улици, а през 1999 г. с решение на местния парламент 16 улици, носещи имена на антифашисти, бяха преименувани.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ