област Велико Търново
Сподели
13 окт 2020
Автор: ОбластВТ

„София Филм Фест“ представя във Велико Търново специална селекция за киномани

„София Филм Фест“ представя във Велико Търново специална селекция за киномани
За девета поредна година във Велико Търново гостува популярният фестивал „София Филм Фест“. В продължение на три дни от днес (16 – 18 октомври) киноманите в старопрестолния град ще могат да се насладят на специална селекция от филми, носители на престижни международни награди за 2019 година. Прожекциите ще са петък, събота и неделя от 18,00 и 20,00 ч. в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Организаторите са избрали големия салон заради силния интерес към филмовите заглавия и действащите противоепидемични изисквания за 50% максимална заетост на помещение на закрито. Дори при тези условия, всяка прожекция ще е достъпна за около 300 зрители.

Цената на единичния вход за кино е 4 лева, „билет за двама“ е на стойност 7 лв. За повече от 2 филма единичната цена става 3 лева.

„София Филм Фест“ във Велико Търново ще стартира с едно от най-новите български заглавия „Бащата“ (16 октомври, 18,00 ч.). Това е третият пълнометражен филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. През 2019 „БАЩАТА“ спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм в Карлови Вари. Продукцията триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със „Златна роза“, спечели и голямата награда на фестивала в Тирана.

В програмата е включен и филмът „Паразит“ (16 октомври, 20,00 ч.) на корейския режисьор Понг Чун-Хо, носител на „Златна палма“ от КАН’19 и на четири награди „Оскар“.

„Господ съществува, името ѝ е Петруния“ (17 октомври, 18,00 ч.) е друго от заглавията в афиша на фестивала. Филмът на Теона Митевска е носител на награда „Лукс на Европейския парламент за 2019 година. „Предателят“ (17 октомври, 20,00 ч.) на Марко Белокио е сред акцентите в съботната вечер – продукцията е с номинации за „Златна палма“ в Кан.

Зрителите ще могат да гледат на голям екран и един от най-успешните филми на 2019 година – разказът на Тамара Котевска и Любомир Стефанов „Медена земя“ (18 октомври, 18,00 ч.). Това е единственият документален филм до момента, номиниран едновременно за две награди „Оскар“ – за най-добър международен и най-добър документален филм.

Финалът на програмата за 2020 година е драматичната комедия на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „Босият император“ (18 октомври, 20,00 ч.).

Деветото издание на „София Филм Фест във Велико Търново“ се реализира с подкрепата на Община Велико Търново и веригата киносалони Europa Cinemas.


 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ