област Велико Търново
Сподели
20 май 2022
Автор: ОбластВТ

„Книги за смет” празнува 10 години в 15 града, Велико Търново отново е част от екологичната кампания

„Книги за смет” празнува 10 години в 15 града, Велико Търново отново е част от екологичната кампания
С национално турне в 15 града една от най-мащабните екологични инициативи у нас, която поощрява едновременно рециклирането и четенето – „Книги за смет“, ще отбележи 10 години от своето първо издание

Инициатор е издателство „Соул Елементс“, чрез неговия импринт „Смарт букс“, заедно с Фондация Credo Bonum.
Kaufland България е основен партньор на „Книги за смет” и ще бъде домакин на инициативата в два рамките на няколко уикенда през май, юни и септември. Всяка година компанията осигурява локации за провеждане на събитията от кампанията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават.

Дългогодишни партньори на инициативата са Община Пловдив, Община Бургас и Община Велико Търново, както и Българо-американска кредитна банка и някои от водещите български книжарници и издателства. Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък.
 
Инициативата непрекъснато разширява обхвата си. След като миналата година тя се състоя в девет града, за своя десети рожден ден „Книги за смет“ ще посети общо 15. Сред тях има такива, в които кампанията никога не е гостувала до момента като Карлово, Видин, Силистра, Хасково и Петрич.
 
Добре познатият регламент на „Книги за смет“ предвижда всеки, донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса, да получи в замяна книга по избор.
 
Първият етап на 10-годишното издание ще се състои през май и юни на следните дати и в следните градове:
 21 май, събота:
 • Карлово: паркинг на Kaufland Карлово на ул. „Теофан Райнов“ № 72.
 22 май, неделя:
 • Видин: паркинг на Kaufland Видин на бул. „Паноя“ № 41.
 28 май, събота:
 • Плевен: паркинг на Kaufland Плевен на ул. „Сан Стефано“ № 80;
 • Велико Търново: паркинг на Kaufland Велико Търново наул. „Краков“ № 2Б;
 • Варна: паркинг на Kaufland Варна  на ул. „Девня“ 24.
 29 май, неделя:
 • Русе: паркинг наKaufland Русе на бул. Липник № 8;
 • Силистра: паркинг на Kaufland Силистра на ул. „Н. Й. Вапцаров“ № 8. 
4 юни, събота:
 • Хасково: паркинг на Kaufland Хасково на бул. „Съединение“ № 44.
 • Кюстендил: паркинг на Kaufland Кюстендил на бул. „Македония“ № 10.
 • Петрич: паркинг на Kaufland Петрич на ул. „Първомайски път“ № 1. 
5 юни, неделя:
 • Стара Загора: паркинг на Kaufland Стара Загора на ул. „Стамо Пулев“ № 2.
 Във всички градове събитията започват от 10 часа и продължават до 13 часа. Второто издание на „Книги за смет“ ще се състои през септември в София, Пловдив и Бургас и други градове, като повече подробности за есенните събития ще бъдат обявени допълнително.
 
Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в „Книги за смет“ да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.
 
Във Велико Търново кампанията преминава винаги с голям интерес и за 2021 г. с рекордно събрани количества пластмаса градът е на първо място в България.
 
Тази година изданието ще протече под темата „Зеленият площад на града” и ще е фокусирано върху възпитателния елемент на рециклирането и връщане на децата в нормалната им среда – любопитството към образованието, хората, природата и пътуванията.
  
От първото издание на „Книги за смет“ досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани близо 100 тона пластмасови отпадъци и са раздадени над сто хиляди книги.
 
Повече информация за инициативата може да откриете на страницата на кампанията във FB/knigizasmet.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ