област Велико Търново
Сподели
16 яну 2024
Автор: ОбластВТ

​Хъб „Божур“ възобновяви топлата храна за децата след коледните празници

​Хъб „Божур“ възобновяви топлата храна за децата след коледните празници
След период на празнично вълшебство и радост, хъб за ранно детско развитие и родителска подкрепа „Божур“  възстанови една от своите ключови дейности – предоставянето на топъл обяд за децата, посещаващи трите хъба - Горна Оряховица, Върбица и Драганово. От 8 януари 2024 г. програмата беше възобновена с цел да осигури здравословно и балансирано хранене за своите малки посетители.

Инициативата е особено значима в контекста на нарастващата необходимост от грижа и подкрепа за деца и техните семейства. Възстановяването на топлите обяди е стъпка към подобряване на ежедневието на децата, като се гарантира, че те получават необходимите хранителни вещества за своето развитие и добро здраве.

„Ние в „Божур“ разбираме колко е важно децата да се хранят здравословно и балансирано, особено в тези основополагащи за тяхното развитие години“, коментира ръководителят на хъба. „Възстановяването на дейностите по топлия обяд е наш приоритет, като по този начин допринасяме за физическото и емоционалното благополучие на децата.“

Хранителните режими са разработени в сътрудничество с медицинско лице, за да се гарантира, че всеки обяд е не само вкусен, но и отговаря на диетичните нужди на децата. Менютата са планирани с внимание към разнообразието и хранителната стойност, като се включват сезонни и пресни продукти, за да се насърчават здравословните хранителни навици от най-ранна възраст.

Освен че предоставя необходимата енергия за активния ден на децата, програмата има за цел и да учи малчуганите на важността на храненето и да ги запознае с различни вкусове и култури.


С възобновяването на тази програма, „Божур“ затвърждава своя ангажимент към здравето и благополучието на децата, като същевременно предлага и подкрепа на техните семейства. Тази стъпка е част от по-широката мисия на хъба да създаде подкрепяща и стимулираща среда, където всяко дете може да расте, да се развива и да учи в условия на безопасност, грижа и разбиране.

В допълнение към топлите обяди, хъб „Божур“ предлага и разнообразни програми за ранно детско развитие и родителска подкрепа, включително образователни дейности, арт и музикални работилници, както и консултации за родители. Целта е да се създаде комплексен подход към подкрепата на семейството и развитието на детето, като се осигури стабилна основа за бъдещото им образование и личностно развитие.

Проект  BGLD-2.003-0011-C01  "Създаване на Общностен комплекс (хъб) за ранно детско развитие и родителска подкрепа "Божур" в гр. Горна Оряховица, с. Върбица и с. Драганово".  е по програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ