област Велико Търново
Сподели
24 май 2019
Автор: ОбластВТ

​Наесен отваря врати Епархийската библиотека – новото духовно и научно сърце на В. Търново

​Наесен отваря врати Епархийската библиотека – новото духовно и научно сърце на В. Търново
Светски колеж, постоянна изложба на икони в църквата „Свети Спас“ и епархийски музей иска да направи владиката Григорий

Наесен отваря врата новата Епархийска библиотека, която се изгражда до сградата на Митрополията във Велико Търново. В момента вървят усилени ремонтни дейности, за да може през септември – октомври, обектът да бъде пуснат в експлоатация.
Освен, че ще бъде запазена автентичната архитектура на красивата сграда, която е бивша детска градина, библиотеката ще притежава най-голямата и красива читалня в града. Тя ще бъде разположена на последните мансардни етажи на двете съседни сгради и ще бъде от зали, които ще са свързани с топла връзка, разказа Великотърновският митрополит Григорий.  Той не крие радостта си от това, библиотеката ще е достъпна за всички жители и гости на Велико Търново и ще е от особена полза за студентите от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Националния военен университет. Освен, че ще могат да ползват ценните фондове на библиотеката, те ще разполагат и с просторно и модерно оборудвано място, в което да четат, да пишат научни трудове, да правят изследвания и т. н.Дълги години продължи сагата с прехвърлянето на имота от Общината на Митрополията, както и съгласувателните процедури за строителството на сградата, която е паметник на културата от местно значение. Тя е бивша детска градина и беше в много лошо състояние, а покрай нея минава туристическият поток в старата столица.  Най-важната крачка за старт на ремонтите бяха средствата в размер на 1,6 млн. лева, които отпусна държавата. Дядо Григорий изразява искрената си благодарност на Цветан Цветанов и Бойко Борисов от ГЕРБ, с чиято помощ са били осигурени средствата.
Арх. Милен Маринов е автор на инвестиционния проект за обновяването на двете сгради. В момента в тях се извършва сериозно укрепване с бетонни пояси, защото конструкцията им е дървена. Външен асансьор ще осигури достъп на хората със специални потребности. Различни отдели, оборудвани със съвременна техника и дигитализация, ще съдържа новата библиотека. В сградата няма да има заседателна зала,  тя ще е изцяло подчинена на нуждите на читателите.
Над 30 000 тома цена литература – църковна и светска, богат архив от „Църковен вестник“, документи и др. съдържа фонда на Епархийската библиотека. За съжаление, по време на разкола, от тук са откраднати и изнесени много книги, разказва владиката. Когато той поел управлението на Митрополията, заварил ценното книжовно богатство да мухлясва, забутано в подземията на сградата.
Голямата цел на дядо Григорий е новата придобивка а да стане част от международното движение за достъп до библиотечно дело Library Access.
Епархийската библиотека да стане част от един цялостен духовно- просветителски ансамбъл в тази част на града, е една от мечтите на Великотърновския митрополит. Той предвижда съвсем наблизо до Митрополията, върху църковна земя да бъде изграден и Епархийски музей, който да показва ценни предмети, документи и др. от православното богатство на манастирите и църквите в региона. Комплексът ще бъде завършен с постоянна експозиция на икони в църквата „Свети Спас, която сега е разрушена. За целта трябват много средства, но аз знам, че с вяра се постига всичко, казва дядо Григорий. Друга негова идея, която чака реализация, е в сградата на старата Митрополия в Асенова махала да бъде направен колеж за светско образование на ученици до 7 клас.


aвтор:Мила Милчева
сн. авторката
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ