област Велико Търново
Сподели
31 мар 2021
Автор: ОбластВТ

Явор Божанков пое вахтата на „Лодката на Свободата“

Явор Божанков пое вахтата на „Лодката на Свободата“
Къде е Дунав мост-3 при Свищов?, попита водачът на “БСП за България”
  
Капитанска шапка и бинокъл получи при качването си на борда на “Лодката на свободата” Явор Божанков, водач на листата на “БСП за България” за Великотърновска област.

На пристанището в Свищов стана поредната смяна на капитанския караул на плавателния съд, плаващ под флага на „БСП за България“ по река Дунав. Пътуването е част от инициативата „Една река – обща съдба“, с която социалистите целят привличане на вниманието на всички българи върху неизползваните ресурси и възможности на поречието, останали неглижирани от управляващата власт повече от 11 години.

„Защо не виждаме Дунав мост-3? Борисов обеща, че ще е готов тук, между Свищов и румънския град Зимнич, още през 2019-та, но го няма. То и път няма към Свищов: от Велико Търново дотук - само дупки. Какво стана с най-голяма гордост на Борисов - пътищата? Във Великотърновска област те са в ужасно състояние!”

Това каза Явор Божанков преди да се качи на лодката, където пое руля за следващите 4 часа. “Да управляваш както лодка, така и държава, е голяма отговорност. И в двата случая от теб зависи животът на хората. Който не се справя, трябва да си ходи!”, каза по-късно великотърновския водач, следейки фарватера на река Дунав на сателитната навигация на плавателния съд. “Бреговете отляво и отдясно на пръв поглед са еднакви. Каквито бяха и България, и Румъния в икономическото си развитие преди 14 години, когато влизахме в ЕС. Оттогава ние вече дори не догонваме най-бедната държава в Европа, а сериозно изоставаме зад нея. Критерий за това е минималната заплата, която в Румъния вече е с равностойността на 1000 лева”, допълни той.В късния следобед “Лодката на свободата” акостира в Русе. Тук Явор Божанков предаде вахтата на местния водач на листата на “БСП за България” Крум Зарков с думите: “Пътуването по Дунав ни показва неизпълнени обещания, неоползотворени възможности и нуждата от ново и модерно управление на България. Затова на 4-ти 4-ти с номер 4 в листата!”

“Дунав е неизчерпаемо богатство за България. Трябва обаче да умеем да се възползваме от възможностите, които предоставя за търговия, земеделие, туризъм. Трябва да умеем да пазим реката. Да спрем обезлесяването на бреговете ѝ, да съхраним влажните зони и биоразнобразието. Необходимо е да се възстановят корабостроителството и кораборемонтът, да се усъвършенстват пристанищната, плавателната и бреговата инфраструктура. Всичко това е напълно възможно. Трябва само компетентно и почтено управление, политика с грижа за хората”, каза в отговор Крум Зарков.


 
„По Дунав с грижа за хората!“ е 4-дневен преход по река Дунав, в който се включват шестимата водачи на листи на „БСП за България“ от българското поречие на Дунав, като всеки от тях управлява водния съд в своя участък на реката и предава вахтата и посланията на партията от своя регион на следващия. Плаването започна от най-западната точка на северната ни водна граница миналата събота и ще завърши в най-източната точка – Силистра във вторник.

Първият капитан на борда на „Лодката на Свободата“ бе Филип Попов – водачът на листата във Видин, откъдето стартира инициативата. След него на капитанския рул на пристанището в Лом застана водачът на листата в Монтана Атанас Костадинов. Той предаде кормилото в Козлодуй на Анастас Попдимитров – водачът на Враца. От своя страна той отстъпи капитанския мостик в Никопол на водача на Плевенската листа – Румен Гечев.

До края на плаването лодката ще управлява и единствената дама, която ще е капитан за ден – Вяра Емилова, водач на Силистра.

Всичките шестима – всеки по свой начин, показва уникалното българско поречие на Дунав с всичките му достойнства, неоснователно пренебрегвани от сегашната власт. Те припомниха,  че пред държавата ни съществуват възможности по линия на Дунавската стратегия то да бъде съживено и развито с грижа за хората. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ