област Велико Търново
Сподели
16 мар 2021
Автор: ОбластВТ

Явор Божанков: Кръговата икономика е приоритет за Европа, а ГЕРБ имитират отчети

Явор Божанков: Кръговата икономика е приоритет за Европа, а ГЕРБ имитират отчети
“Кръговата икономика е приоритет за Европа, а у нас се бездейства. Един от инструментите за изход от кризата е планът за възстановяване и устойчивост. Европа иска от нас – зелени проекти, кръгова икономика, иновации и реформи. ГЕРБ подадоха стари проекти, отлежавали десетилетия в чекмеджетата. ЕК, разбира се, ни върна плана с остра критика. У нас кръговата икономика е на хартия. Ако погледнете отчетите на Министерството на околната среда и водите, ние рециклираме повече от западноевропейски държави.

Гуми, масла, отпадъци от опаковки – по документи си изпълняваме целите 2 пъти над поетите ангажименти. В действителност боклуците се дeпонират, горят и изхвърлят в природата – пълно е с такива примери в малките общини. ГЕРБ ни заблуждават, че не вдигат данъци. Всъщност българите плащаме квази данъци през необосновано високи такси. Например: В България се плаща 5 пъти за едни и същи отпадъци: първо гражданите и фирмите чрез такса смет, след това още веднъж чрез продуктовите такси (всяка една опаковка от вафла и вода съдържа продуктова такса за т.нар. цветни контейнери), отделно ЕС е финансирал изграждането на депата, други 20% за изграждането им са дошли от държавния бюджет, а на финала отново имаме  незаконни сметища, за чието разчистване плащат общините - тоест пак от нашите данъци. Така плащаме най-високи разходи в ЕС за управление на своите отпадъци според доклад на световната банка”.
 
Това заяви водачът на листата на “БСП за България” за Великотърновска област Явор Божанков на среща с ръководството и работниците на “Захарни заводи” АД в Горна Оряховица. Той посочи и решението: Всяка такса - според реално извършени разходи, електронно управление и реформа на администрацията.
 
“Очакваме от всички политици да намерят пътища и форми за подкрепа на българския бизнес, който все още е в неравностойно положение спрямо големите корпорации, опериращи на българския пазар“, каза председателят на Надзорния съвет на „Захарни заводи“АД Георги Узунов.
 
Той припомни за отношението на големите търговски вериги, които диктуват дори цените на родните производители. “Българският бизнес трябва да се конкурира с големите корпорации в ЕС, които се радват едновременно на благосклонността на техните правителства и на изключителна толерантност по отношение на изявите им у нас”, каза той. „Допълнително можем да посочим казуса с вносната халва от Украйна, която буквално ликвидира производството на халва в България”.
 
“Държавата трябва да се управлява по ясни критерии, а не според настроението на един човек“, категоричен беше Божанков. “Икономическите мерки, които предлагаме, ще оставят повече пари у хората и така ще увеличат потреблението и съответно ще доведат до икономически ръст. Ние не обещаваме 2600 лева заплата, а промени в семейното подоходно облагане, които са реални и възможни, и диференцирани ставки на ДДС за храна и лекарства – 9%”, каза той.
 
“Държавата убива малките земеделски производители като мен. Защото в страната няма производство, свързано с агробизнеса. Така остават само големите собственици и арендатори, които обработват по 300-400 хил. дка. В следствие на това и вие започвате да купувате царевица от монополисти”, обясни четвъртият в листата на “БСП за България” Симеон Вачков.
 
“Именно заради подобни проблеми съм поканил в листата хора, чиито семейства и препитание са в област Велико Търново, защото имат дългосрочен ангажимент към родните си места и са от реалния сектор, а не теоретици. Имаме нужда от нов тип политици, запознати с истинските неволи на работещите хора и предприемачите у нас”, обясни Явор Божанков. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ