област Велико Търново
Сподели
17 мар 2021
Автор: ОбластВТ

ЮРИСТИТЕ ВЪВ ВМРО:Адвокат Кирил Станчев: ВМРО е последователна и настойчива в разрешаване на реалните проблеми на обществото

ЮРИСТИТЕ ВЪВ ВМРО:Адвокат Кирил Станчев: ВМРО е последователна и настойчива в разрешаване на реалните проблеми на обществото
Правосъдието трябва да бъде справедливо
 
Кирил Станчев има висше образование – юридическо и национална сигурност (военна специалност). Работи като адвокат, женен е, със син и дъщеря.

1. Защо ВМРО?
Член съм на ВМРО – Българско национално движение по убеждение, защото е основана на традиционните ценности на Българското възраждане - семейство, род и родина. Организацията е наследник на 128 годишна история и не е идеологически акцентирана върху политическа или философска платформа, а патриотизмът е универсалният подход за търсене на най-доброто за народа и държавата.
 
2. С какво ВМРО отговаря на Вашите очаквания като юрист?
ВМРО е последователна и настойчива в разрешаване на реалните проблеми на обществото и като юрист съм убеден, че тя може да бъде и в бъдеще такава в политическия живот на България! Бавното правосъдие е всъщност липса на правосъдие. Кому е потребна справедлива по съдържание присъда или съдебно решение, появило се след десетина години процес? Не за потърпевшите. Не за обществото. Не за бъдещите поколения. ВМРО е за справедливо, бързо и евтино правосъдие.
 
3. Кои са основните и важни принципи, касаещи законодателството и правосъдието в частност, за които ВМРО работи и е заложено в програмата им за следващия мандат?
В програмата на ВМРО е заложено подобряване на устройството на държавата за преодоляване на политическия  и обществен живот с конституционни промени. В Конституцията от 1991 г. има системни грешки, които никой не желае да види и обсъди. Най-добре се виждат проблемите, когато една система не работи добре. Съдебната власт показва доста дефекти, като безкрайно и трудно установяване на истината с постановяване на присъда след изтичане на абсолютна давност – за пример от последните дни делото „Чората”, прекратените дела, недостигнали до съд са безброй. Фрапантен е случаят за лобизъм във ВСС от преди години – така наречен „Красьо Черния”, от който всичко се размина почти без последствия.  Основни граждански и наказателни закони са структурирани в тоталитарно време, а се прилагат много дълго време при новите условия. Липсват основни защити за гражданите и се набляга на формални изисквания, присъщи за други обществено-икономически условия. За пример е липсата на реална защита на дребния инвеститор при покупка на жилище от незавършен строеж или при измами с документи, където засегнатите граждани в много от случаите даже не се водят като пострадали от престъпление.
 
 
4. По какъв начин може да бъде възстановено доверието в правосъдната система?
Доверието в правосъдната система може да се възстанови само при реални и компетентни промени на конституционно ниво и актуално законодателство при сериозно научно и практическо обсъждане на всички законопроекти; да се преустанови безкрайното казуистично променяне на законите, според интереси на ниски нива само за случая. Правосъдието трябва да бъде справедливо. Несправедливото правосъдие е проява на държавен терор върху гражданите и разрушава естественото жизнено състояние на обществото. Затова ВМРО е за широко въвеждане на наказания извън лишаването от свобода; кадрово и нормативно укрепване на пробационната система; масовизиране на електронния мониторинг в системата на изпълненията на наказанията.
 
5. Вашето послание към избирателите?
Единствено ВМРО - БНД може и защитава интересите на целокупния  български народ и го доказва през последния мандат. Гласувайте с №1 !


 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ