област Велико Търново
Сподели
29 яну 2018
Автор: ОбластВТ

Ще стане ли водата безплатна за социално слабите? Очаква ни нов закон на регионалното министерство

 Ще стане ли водата безплатна за социално слабите? Очаква ни нов закон на регионалното министерство
Регионалното министерство предлага идеен проект за нов закон, според който социално слаби граждани ще могат да се възползват безвъзмездно от услугите на ВиК. Според концепцията, бедните могат да получат безплатен водомер. Също и да ползват до 50 литра (1,5 куб.) вода на денонощие, без заплащане.

Според проекта, услугата ще се субсидира от държавния бюджет. Доставката, монтажът и пломбирането на водомер ще се извършва от оператора, а разходите да му ще се възстановяват от държавния бюджет като част от изплащаната му субсидия. Чрез тези мерки ще се осъществи по-ефективен контрол на разход на ресурса и ще се ограничат максимално излишните разходи за администриране на процеса по разплащане.

Фондът от Агенцията за социално подпомагане ще подаде информация за лицата, попадащи в обхвата на групите уязвими потребители.

Проектът е отворен за обществено обсъждане. Срокът за събиране на мнения е 30 дни, считано от 25 януари. Всички заинтересовани страни могат да изпратят своите коментари и предложения на имейл zvik@mrrb.government.bg или на пощенския адрес на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ