област Велико Търново
Сподели
23 авг 2017
Автор: ОбластВТ

Ще можем да разглеждаме Рилския манастир и „Александър Невски“ във Велико Търново

Ще можем да разглеждаме Рилския манастир и „Александър Невски“ във Велико Търново

Парк с емблематичните исторически и архитектурни паметници „Търновград – духът на хилядолетна България“ оживява във Велико Търново. Новата атракция на града ще бъде оформена в подножието на крепостта Царевец.

Инвестицията е на украински предприемачи, които спечелиха на конкурс терен за реализация на намерението си. Цялата процедура бе съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Посетителите ще имат уникалната възможност да видят всички бележити културни обекти на България на едно място. Първоначално макетите ще са над 40 на брой, в мащаб 1:25. Сред естествена растителност ще бъдат изложени миниатюри на крепостта Царевец, паметника на Асеневци във Велико Търново, храм-паметника „Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, катедралата „Успение Богородично” във Варна, Античния театър в Пловдив. Поставени ще бъдат също макети на крепостта Баба Вида, Асеновата крепост, Бачковския и Рилския манастир, Паметника на свободата на връх Шипка, храмове в Несебър и др.

Районът в близост до Балдуиновата кула, където са открити зидовете на средновековния Богородичен манастир, няма да бъде разкопаван. Теренът на бъдещия изложбен парк вече е изчистен.

Цялата дейност е под наблюдението на археолога проф. Хитко Вачев. Хода на дейностите провериха заместник-кметовете на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ