област Велико Търново
Сподели
03 май 2019
Автор: ОбластВТ

Ще загуби ли ОФК "Локомотив" Г.О от оттеглянето на президента на отбора Георги Бижев?

Ще загуби ли ОФК Локомотив Г.О от оттеглянето на президента на отбора Георги Бижев?
Ще загуби ли ОФК "Локомотив" Горна Оряховица от оттеглянето на президента на отбора Георги Бижев? Несъмнено всеобщото мнение по този въпрос е – да, ще загуби и то много.
Точно преди една година, след оставка на старото ръководство, начело на горнооряховския спортен клуб застана едно ново лице, но с футболна история зад гърба си. Георги Бижев пое "Локомотив" в незавидно състояние, в първия сезон на отбора след отпадането от Първа професионална лига. На всички бе ясно, че отборът носи своето финансово и емоционално бреме от това изпадане. Очакванията към железничарите да се изкачат веднага обратно в елита бяха неоснователни и всъщност доста нереални. Вярно е, че Горна Оряховица е спортен град, но за жалост най-важното в спорта отдавна е огромният финансов ресурс. През изминалия сезон "Локомотив" завърши с 40 точки (по 10 победи, равенства и загуби), а 8-мото място му отреди златната среда. За последните три мача, в които на практика Бижев бе президент на отбора в този сезон, "Локомотив" записа 2 победи и 1 равенство. Така горнооряховчани се спасиха от изпадане. Но това далеч не бе най-голямото предизвикателство пред новия президент. 

За начало трябва да се отбележи, че отборът в момента е част от голямата 6-ца на Втора професионална лига и по нищо не отстъпва на водачите в класирането.

Въпреки това, настоящият сезон 2018-19 бе на прага на пълен провал за железничарите още със своето започване. Лятната подготовка в отбора започна с едва 1 футболист, а пред щаба на Бижев и самият него стоеше основната задача - да сглоби изцяло нов отбор. Това даде началото на истинската положителна промяна в "Локомотив", която всички очакваха с години. 

Несъмнено щабът на новия президент успя да се справи с всичките желания на феновете и футболната общественост в града.

На първо място, най-после започнаха да се налагат горнооряховски състезатели – нещо, за което само се мечтаеше до този момент. Втората основна промяна дойде с ключовите решения за отбора. Голяма част от тях, а може би всички, бяха подлагани на гласуване, в което вземаха участие максимален брой хора. Дори треньорските назначения не бяха взети като еднолично решение. Едва ли много клубове в световен мащаб могат да се похвалят с толкова широко участие в развитието си.

Специално внимание бе обърнато и на детско-юношеската школа. Децата на "Локомотив" се обучават от лицензирани треньори и постигат страхотни успехи на всички турнири, в които участват. Дори самият президент бе заявил, че „Локомотив“ се е превърнал в истинско семейство за всички играчи - от най-малките в ДЮШ, до първия отбор. Социалният ефект от тези промени ще даде изключително много  положителни резултати за Горна Оряховица като град, за много години напред. 

Но най-голямата промяна за общия облик на отбора бе цялостната визия за това какъв трябва да бъде един президент на спортен отбор в България. Стереотипът, изграден в общественото мнение за недостъпните хора с костюм бе тотално разбит. Георги Бижев остана сред хората от първия си ден на чело на клуба. Играчите на "Локомотив" се включиха във всички инициативи, в които бяха поканени. Железничарите подариха безброй емоции на децата от СУ "Вичо Грънчаров" с демонстративния футболен мач, в който взеха участие играчи на първия отбор на "Локомотив" и ученици от училището. Да не забравяме и благотворителната среща между отборите на ХК "Локомотив" и ОФК "Локомотив" в подкрепа на хандбалиста Ивелин Дачев, в който се включиха двата отбора заедно с президентите си Георги Бижев и Любо Харалампиев. 

Едва ли можем да изброим всички акции, инициативи и събития, в който отборът и ръководството се включиха в тази една година. Година, в която Георги Бижев нито веднъж не отказа да застане пред привържениците на Локомотив с лицето си и да обясни какво се случва с любимият им отбор. И може би това е най-голямата му лична заслуга - "Локомотив" е обединен. Привърженици, ръководство, спонсори, Община и всички, обичащи отбора отново работят заедно за една обща кауза. Нещо, което преди една година бе мираж. Това е наследството, което оставя Георги Бижев след себе си. Летвата е вдигната изключително високо и само можем да се надяваме, че новият силен човек в "Локомотив" ще я прескочи.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ