област Велико Търново
Сподели
07 юни 2019
Автор: ОбластВТ

Читалище „Надежда“ във В. Търново отбеляза с богата програма 150 г. от създаването си

Читалище „Надежда“ във В. Търново отбеляза  с богата програма 150 г. от създаването си
Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева уважи празника 

Читалищните дейци са хората, които държат будна нашата памет за нашата история,  поддържат любовта ни към книгите, към творчеството и най-вече към България. Така възпитаваме нашите деца да бъдат достойни граждани, които ще предават напред нашето културно наследство. Радвам се, че съм тук, за да уважим една сериозна годишнина – 150 години от създаването на читалище „Надежда“ във Велико Търново. Това заяви в старата столица председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, която се включи в кулминацията на тържествата по случай годишнината на читалището. Винаги, когато идвам във Велико Търново много се вълнувам, защото освен прекрасната старинна архитектура, този град се отлича в хора на духа, които заслужават да се нарекат граждани на духовната и историческа столица на България, допълни Караянчева. Тя подари на читалището копия на Търновската и Сребърната конституция. 
Като бивш член на Управителния съвет на читалище „Надежда“ аз знам колко е трудно да поддържа духа на такова средище, каза в приветствието си кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той увери, че ще направи всичко по силите си още следващата година да бъде осигурено финансиране по проекта за сцената в салона.  Панов връчи на Управителния съвет на читалището почетния знак на кмета, председателката на читалищното настоятелство арх. Донка Колева отвърна на жеста с почетна грамота и плакет за юбилея. 
Емблематичното великотърновско читалище „Надежда” е основано на 8 юни 1869 г. в една от стаите на църквата „Свети Никола”.
Честванията продължават целия ден и бяха открити от арх. Колева. „Това наше читалище е в сърцето на всеки търновец. Където и да живее, където и да пътува, когато се върне, идва „да си го види”. Да види онова огнище на българския дух, което е дало началото на театъра и галерията в града и което днес всички признават, има огромно значение за развитието на историческата и духовна столица на България”, каза  арх. Колева, която не криеше вълнението си.
След отслужения от отец Славчо водосвет, бяха открити три изложби във фоайето на читалището. Едната показва портрети и картини от знаменити художници, подарени от читалището на Художествената галерия „Борис Денев”. В другата, с надслов „Вълшебната нишка изплита Надежда”,са включени плетива, бродерия и други предмети, изработени от жените от Клуба за битова култура. 
Изложбата „Книжовни съкровища” показва редки и ценни книги от хранилището и старопечатния фонд на читалище „Надежда”. Друг акцент от честванията бе премиерата на 30-минутния документален филм „Надежда – 1869” на режисьора Станимир Трифонов. Лентата разказва по вълнуващ начин историята на  институцията.
Денят завърши с празничен концерт „Надежда и приятели”.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ