област Велико Търново
Сподели
30 мар 2021
Автор: ОбластВТ

Читалищата ще учат и на дигитална грамотност

Читалищата ще учат и на дигитална грамотност
Книги - детска и ученическа литература, дариха днес на библиотеката към читалище „Развитие - 1885" в Златарица кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС Станислав Стоянов и Стефан Бранзелов. Жестът към малките читатели е по повод Международния ден на детската книга, който се отбелязва на 2 април. Прекрасните, богато илюстрирани книги, ще обогатят нашия фонд, който пази над 23 000 библиотечни единици, каза библиотекарката Иванка Петкова. Тя благодари за жеста и пожела успех на кандидатите.

Изграждането на дигитални клубове в читалищата е предвидено в програмата на ГЕРБ „България следващо поколение“. По този начин ще се развие и увеличи дейността им и ще се подчерта ролята на читалището като средище на просветата, ограмотяването, културата и духовността през призмата на дигиталните технологии, посочиха Станислав Стоянов и Стефан Бранзелов.Опазването на културно-историческото наследство е сред приоритетите на Станислав Стоянов. В тази връзка той посети и Народното читалище „Трезвеност – 1870“, което е емблема на Сухиндол. Председателят на настоятелството Пламен Стоянов представи богатата история на културното средище. Читалището е основано през 1870 г., а негов кръстник е сподвижникът на Васил Левски, Матей Преображенски – Миткалото. Уникален театрален салон и библиотека, на която могат да завиждат дори общинските и областните центрове има културната институция. Библиотечният фонд съдържа над 51 000 единици, а най-старите книги от 1480 г. са предадени на съхранение в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Безценните томове и документи в библиотеката се съхраняват в помещения с падащи мазилки и влага, защото сградата има нужда от цялостна реконструкция, посочи Стоянов. Като земеделски производител, той е вложил над 7000 лева лични средства за ремонт на покрива. Негова амбициозна идея е читалището да получи статут на паметник на културата.

Станислав Стоянов поясни, че възможност за ремонт на сградата има и тя е по мерките за културна инфраструктура по Плана за възстановяване и устойчивост. Необходимо е обаче местната власт в Сухиндол да изработи проект.


 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ